Tarih: 12.10.2012 00:00

CHP Milletvekili Büyükşehir yasasına endişeyle bakıyor

Facebook Twitter Linked-in

Büyükşehir yasası kabul edildiği gibi, Balıkesir`de 34 belde ile 892 köy iptal ediliyor.
Balıkesir`i yakından ilgilendiren çıkacak büyükşehir yasasına CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova kuşkuyla yaklaştığını açıkladı.
Akova, "Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılarak, yeni kurulacak büyükşehir belediyelerinin ve eski büyükşehir belediyelerinin sınırlarının il mülki sınırı olmasını öneren Kanun Taslağı birçok sorunu ve kuşkuyu da beraberinde getirmektedir" dedi.
Balıkesir`in Büyükşehir Belediyesi olması hepimizin ortak isteğidir şeklinde konuşan Akova, hatta Balıkesir`in ve benzeri durumdaki diğer il belediyelerinin, Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşturulması için, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununda değişiklik yapılarak, nüfus kriterinin değişmesi için 2/289 esas no ile 11/01/2012 tarihinde Başkanlığa havale edilen Kanun teklifim bulunmaktadır. Ancak TBMM`ye bu hafta gelen Kanun Taslağında uygulanması önerilen yöntem tamamıyla yanlıştır. Halka daha iyi hizmet götürmek ve yerelde demokrasinin işleyebilmesi için beldelerin ve köylerin kapatılmaması gerekmektedir ifadelerini kullandı.
Akova, devamında şu ifadelere yer verdi:
"Bu Kanun Taslağına göre tüzel kişiliği kaldırılan köylere beş yıl sonra büyük bir ekonomik külfet yüklenecektir. Tüzel kişiliği kaldırılıp mahalle yapılan köyler, beş yıl sonra 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca inşaat ruhsatı, imar harçları, emlak vergisi, çevre temizlik harcamalarına katılım gibi vergi, katılım ve harç payları ödeyeceklerdir. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret 5 yıl süreyle en düşük tarifenin % 25`ini geçmeyecektir. Beş yıl sonra ise tüzel kişiliği kaldırılan köyler normal su ücreti ödeyecektir.
Bu kadar eski yerel yönetimlerin kaldırılması Türkiye`nin de imzaladığı yerel idarelerin güçlendirilmesi, yerinden yönetim ve demokrasi ilkelerine dayanan "Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı" na da aykırıdır.
İlçe merkezinden çok uzak olup, nüfusu 2000`in üstünde olan belde belediyelerinin kapatılması ise yerinden yönetim anlayışına çok ters bir uygulamadır. Yerinden yönetim anlayışı ile hızla sunulan hizmetler, kilometrelerce uzak merkezden yönetimle aksayacak ve yetersiz kalacaktır.
Bu Kanun Taslağına göre, Balıkesir`in 34 beldesi ve 892 köyü kapatılacaktır.
Yeni büyükşehir belediyesi kurmayı amaçlayan ve mevcut büyükşehir belediyelerini de bütünşehire dönüştüren Kanun Taslağının beraberinde getirdiği sorunlar şunlardır:
1- Bu Kanun taslağı ile yerelleşme iddiasıyla genelleşme yapılmaktadır. Her ilin mevcut coğrafi ve fiziki yapısına uymayan Bütünşehir modeliyle, hizmet akışı tamamen aksayacak, bütün ilçelere ve mahalle haline getirilmiş köylere gerektiği gibi hizmet götürülemeyecektir. Vatandaş en temel hizmetler için bile bürokrasi ile mücadele içinde para, zaman ve enerji kaybedecektir.
2- Bu Kanun taslağı demokrasiye de uygun değildir. Bununla katılımcı demokrasinin uygulandığı yerel birimler kaldırılacaktır. Halk kendisini yöneten muhtar, belde belediye başkanı gibi kişilerle muhatap olamayacaktır. Taleplerini rahatlıkla dile getiremeyecek, yöneticiyle yakınlığı ortadan kalkacaktır.
3- Köylerin kapatılması tarımsal ve hayvansal üretime büyük bir darbe vuracaktır. Gıda tüm dünyada stratejik ürün olurken, ülkemizde tarımsal üretimi geliştireceğine, sekteye uğratacak uygulamaların yapılması sektörün tamamen çökmesine neden olacaktır. Çiftçi zaten tarladan üretimini kaldırmakta zorlanırken, şimdi tamamen tarımdan eteğini çekecektir. 
4- Bu Kanun taslağı ihtiyaçların en yakın yönetim birimlerince karşılanması hizmet ilkesine de aykırıdır.
5- Bütünşehir modeli ile belediyenin tüzel kişiliği kadar önemli ve demokratik olan, yüzyılların birikimiyle meydana gelen `köy` tüzel kişiliği de ortadan kalkacaktır.
6- Mülkî idarenin zayıflatılması `üniter devlet` yapısını tahrip edecek ve böylelikle merkezî idarenin nüfuzu da etkisiz hâle gelecektir. 
7- Bu sorunlar doğrultusunda mahallî idarelerin denetimi güçleşecek ve yolsuzluklar artacaktır. 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —