CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında dershaneler yasası olarak bilinen 6258 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Milli Eğitim Bakanlığı`nın (MEB) onlarca yıllık idari yapısının alt üst edildiğini söyledi.
12 Haziran’da 4 yıl ve üstü görev yapmış okul ve kurum yöneticilerinin görevlerinin herhangi bir işleme gerek kalmaksızın sona erdiğini ifade eden Havutça, “Yöneticilikler, müktesep hak olmaktan çıkarılarak 4 yılda bir yenilenecek geçici görevler haline getirildi. Yeni yönetmelikle 16 bin okul müdürü, 4 yıl ve daha fazla müdürlük yaptığı için değerlendirmeye alındı. Bunlardan yaklaşık 9 bini 75 ve üstü puan alarak yeniden müdür olma hakkı elde etti. Yaklaşık 7 bin kişi, kendilerine 75 ve üstü puan verilmeyerek yeniden müdür olma hakları ellerinden alındı.” diye konuştu.
Havutça: “Yeniden müdür olacakların % 81’i Eğitim Bir-Sen üyesi”
Yeniden müdür olma hakkı elde edenlerin sendikal dağılımlarına dikkat çeke Havutça, hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir Sen üyelerinin okul ya da kurum müdürü olması için yapılana düzenlemelerin uygulamaya konulduğu belirtti.
Havutça, okul ya da kurum müdürü olmaya hak kazananların yüzde 81’i’ Eğitim Bir Sen, % 9’u Türk Eğitim Sen, % 4’ü Eğitim Sen, % 1’i Eğitim İş, % 1’i Aktif Eğitim Sen üyesi ve % 4’ünün de sendikasız olduğunu aktarıp bu oranların okulların AKP hükümeti yandaşlarının idaresine bırakıldığının göstergesi olduğunu belirtti.