Tarih: 24.11.2012 00:00
CHP Milletvekili işsizliğin 16 olduğunu iddia etti
CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin tartışıldığı plan ve bütçe komisyonundan seslendi.
Gümüş`ün komisyonda yaptığı konuşmasından satır başları:
Umudu olmadığı için son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dâhil edildiğinde işsizlik oranı % 14,21`e çıkıyor. Bir de bunlara gizli işsiz olarak görülen eksik istihdam da ilave edildiğinde işsizlik oranı % 16,6 düzeyine geliyor.
Ataması yapılmayan öğretmenlerin durumları ortada, İktisadi ve İdari Bilimler mezunlarından her gün yüzlerce e-posta geliyor. Kadro istiyorlar. "okuduk hak ettik ama hakkımızı alamıyoruz" diyorlar. Sayın Bakan, bu fakültelere ihtiyaç yoksa niçin bu kadar mezun veriyorlar. Mezun sayısı 350bin istedikleri kadro 35 bin ancak o da verilmiyor. Eğer bu fakülte mezunlarına ihtiyaç yoksa söyleyelim Milli Eğitim Bakanı`na fakülteleri kapatsın. Yok, öyle değilse bu nitelikli insanlara niçin kadro verilmez?
Şu bir gerçek ki; Türkiye üretmiyor. Yani yeteri kadar üretmiyor. Burada Maliye Bakanı`na da, Ekonomi Bakanı`na da anlatmaya çalıştık. Batının mali krizinin nedeni yeterli üretime sahip olmadan fazlaca destekledikleri finans ekonomisidir. Yani üretmeden krediler ve taahhütler üzerine ekonomik sistemlerini kuran ülkeler geleceklerini tüketirler.
İşsizlik, istihdamı artırarak azalır. Sanayiyi güçlendirerek, üretimi artırarak azalır. İşsizliği, "millet iş beğenmiyor" şeklinde açılayamazsınız. Yahut "işsizliğin önüne geçmek için mesleki eğitimi artıracağız" diyerek de açıklayamazsınız. Ortamda İŞ olmadıktan sonra siz işgücü potansiyelinizi istediğiniz kadar eğitin sonuç bellidir.
Sayın Bakan, sizin iktidarınız döneminde ücretler kademeli bir düşüşün içine girmiştir. Kamuda, belediyelerde taşeron işçi alımı bu konuyu desteklemiştir. Bizler aşırı taşeronlaşma gerçeğinin özellikle Türkiye`de ücret skalasını aşağıya çekmek için uygulamaya sokulduğunu düşünüyoruz.
Bu uygulama son derece, iş hayatı açısından sakıncalarla doludur. Taşeronlaşma sadece kamuda değil özel sektörde de sorunları büyütmektedir. Bir firma bir fabrika için 90 ayrı taşeron kuruluşla anlaşabilmekte, işçilerin tatil hakları, izin hakları, ücretleri çeşitli ve ağır suistimallere konu olabilmektedir. Bu konu önemli ve acilen ele alınmaya muhtaçtır. Yoksa, ülkemizde köle işçiler dönemi sizin döneminizde başlamış olacaktır. Türkiye, üreten, ürettiğini hakça bölüşen, çalışanların temel haklarının tanındığı, huzurlu, refah dolu bir ülke olmak için ihtiyaç duyulan her türlü kaynağa sahiptir. Yeter ki siyasi iktidar yandaş dolar milyarderlerinin değil işçinin, memurun, çiftçinin, öğretmenin, doktorun, eczacının, sanatçının, akademisyenin, kısaca tüm çalışan emekçi kesimin yanında olsun. Siyasi iktidarın halkın yanında olduğu günler elbet gelecektir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —