CHP Milletvekili kanatlı hayvan üretim sorununa el attı

CHP Milletvekili kanatlı hayvan üretim sorununa el attı

Ülkemizde geçimini tavukçuluk ve hindicilik sektöründen temin eden, üretici çiftçi, sektörle ilgili esnaf, yem, ilaç, yan sanayi, nakliye, pazarlama dahil 2 milyon vatandaşımızın mevcut olduğu tahmin edilmektedir...

Ülkemizde geçimini tavukçuluk ve hindicilik sektöründen temin eden, üretici çiftçi, sektörle ilgili esnaf, yem, ilaç, yan sanayi, nakliye, pazarlama dahil 2 milyon vatandaşımızın mevcut olduğu tahmin edilmektedir şeklinde konuşan CHP Balıkesir milletvekili Nedret Akova,  2010 yılı itibariyle et ve yumurta tavukçuluğunda 5.952.899 adet damızlık yumurta kanatlı hayvan üretimi ve yumurtacılık sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.
İşte! Akova`nın soru önergesi:
1. Kanatlı hayvan üretim sektöründe yemlerin ucuzlaması amacıyla hammadde maliyetlerinin düşürülmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
2. Damızlık kanatlı materyali temininde, dışa bağımlılıktan kurtulmak için yapılan çalışmalar nelerdir?
3. Kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatının toptan teslimlerinde KDV oranının %8`den %1`e indirilmesinin tüketiciye yansımaması nedeniyle, beyaz et tüketiminin artırılması amacıyla perakende teslimlerde de KDV oranının düşürülmesi için ilgili Bakanlıklar nezdinde, gerekli çalışmaların yapılması için girişimleriniz mevcut mudur?
4. Yumurta sektöründe de tüketimin artırılması amacıyla %8 olan KDV oranının düşürülmesiyle ilgili Bakanlıklar nezdinde, gerekli çalışmaların yapılması için girişimleriniz mevcut mudur?
5. Kanatlı hayvan ve yumurta ihracat imkanlarının artırılması için, ihracat iade miktarlarını ABD ve AB ülkeleri seviyesine çıkartılması için ilgili bakanlıklar nezdinde çalışmalarınız mevcut mudur?
6. Tavukçulukta hijyen ve sağlık koşullarının önemi hususunda üreticileri bilgilendirme amacıyla, eğitim çalışmalarına öncülük yapılmakta mıdır?
7. Yumurta üretimi sektörünün plansız büyümesi, pazarlama ağının zayıflığı ve yumurta fiyatlarında yaşanan istikrarsızlıklar yüzünden, sektörde yaşanan sorunlarla mücadele edebilmek için yönlendirici ve planlayıcı çalışmalarınız mevcut mudur?
8. Yumurta üreticilerinin örgütlenme problemlerinin çözümü için ne gibi planlanmalar yapılmaktadır?
9. Birlik kurmak için yeterli sayıya ulaşılamayan illerdeki yumurta üreticilerinin, en yakın birliklere üye olmasına izin verilmesi düşünülmekte midir?