CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, ortaöğretim öğrencilerinin barınma sorunlarının araştırılmasını istemiyle hazırladığı araştırma önergesini Meclis Başkanlığı`na sundu.
16 milyon ilk ve ortaöğretim öğrencisinin bulunduğu Türkiye`de yoksulluk verilerine dikkat çekilen önergede, 342 bin öğrencinin parasız yatılı veya burslu eğitim almasının yetersizliğine dikkat çekildi. Araştırma önergesinin gerekçesinde, yoksulluk rakamları ile sınırlı sayıda pansiyon bulunmasına karşın boş kalan pansiyonlara da işaret edilerek Milli Eğitim Bakanlığı`nın plansız politikalarına vurgu yapıldı.
Parasız yatılı okumak durumunda kalan ya da kırsal kesimden, köyden gelerek kentlerde okumak durumunda olan lise ve ortaokul öğrencilerinin barınabileceği pansiyon konusunda çok ciddi sıkıntıların bulunduğu belirtilen araştırma önergesi şöyle devam etti: "Türkiye`de yaklaşık 15 milyon kişi asgari ücretle çalışıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre her üç kişiden biri yoksul ve muhtaç durumda. Bu nedenle, yoksulluk pençesindeki aileler çocuklarının eğitim-öğretimini devlet tarafından karşılanmasını talep etmektedir. 2968 Sayılı İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanun, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında parasız yatılı veya burslu öğrenim için düzenlenmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre bu kanun kapsamında 2012-13 eğitim öğretim yılında 342.408 bulunmaktadır. 16 milyon ilk ve ortaöğretim öğrencinin bulunduğu yoksulluk rakamları ile birlikte değerlendirdiğinde oldukça yetersiz kaldığı ortadadır. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2012-13 eğitim öğretim yılında pansiyonlu okul sayısı 2.347`dir. Aynı dönem içinde, pansiyon kapasitesi 435.174 olarak kayıtlara geçerken, 342.408 öğrenci parasız yatılı ve paralı yatılı olarak pansiyonda kalıyor. Bu veriler incelendiğinde, 92.766 kontenjanın boş kaldığı ortadadır. Boş kontenjanların dağılımına bakıldığında; Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü % 64 oranla (4.112) ilk sırayı almaktadır. İkinci sıra da ise Orta Öğretim Genel Müdürlüğü % 22 oranla (35.407) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü % 22 oranla (18.510) paylaşmaktadır. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü %19 (27.211), İmam-Hatip Liseleri ile Anadolu İmam-Hatip Liselerinin eğitim, öğretim ve yönetimi ile ilgili bütün görev ve hizmetlerini yürüten Din Öğretimi Genel Müdürlüğü % 15 boş kontenjan oranlarıyla (7.526) sıralamada yerlerini almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı`nın ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında yatılı okuma imkanı sağlamak üzere, parasız yatılı ve paralı yatılı okumak isteyen öğrenciler için okul pansiyonlarının açılmasına ve yönetimine ilişkin plansız politikalarını göstermektedir. Diğer yandan, parasız yatılı okumak durumunda kalan ya da kırsal kesimden, köyden gelerek kentlerde okumak durumunda olan lise ve ortaokul öğrencilerinin barınabileceği pansiyon konusunda çok ciddi sıkıntılar bulunmaktadır."