CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinin ele alındığı Plan ve Bütçe Komisyonunda Balıkesir`de olası yaşanabilecek çevre sorunlarını açıkladı.
Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alan CHP Milletvekili Gümüş, Balıkesir`de ki çevre sorunlarını tek tek komisyon üyelerine anlattı.
En güncel mesele olarak Ayvalık İlçesi Alibey Adası`nda yapılmak istenen Rüzgâr Enerjisi Santrallerini işaret eden Gümüş, Çevre ve Şehircilik Bakanından bu konuya el atmasını istedi.
Gümüş, komisyonda yaptığı konuşmasının devamında şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz yıllar boyunca burada yapılmak istenen bu santraller yasaklanmıştı. Çünkü bölge doğal güzellikleri, yer yer SİT alanı olma özelliği, turizm potansiyeli ile santrallere uygun bulunmamıştı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlığınızın birimlerinin daha önce yasak olan bu santrallere onay verdiklerini duyduk. Bu orada yaşayan insanlar, turist olarak gelenler ve genel olarak tüm çevre dostları için büyük hayal kırıklığıdır. Temiz Enerjiye karşı değiliz. Ülkemizin enerji kaynaklarının mümkün olan en çevreci yollardan kullanılması gerektiğini savunuyoruz. Ancak, belediyenin rüzgar verimi daha yüksek olan kimi bölgeleri alternatif olarak göstermiş olması bile Alibey Adası`nda yapılacak bu santrallerden vazgeçilmesini sağlayamadı. Anlam veremediğimiz bir şekilde o küçücük adaya ciddi miktarda santral konmak isteniyor. Bu santrallerin insan sağlığına da zararı var. Yani insanların yaşadığı yerlere bu kadar yakın olması sakıncalı. Yaydıkları elektromanyetik dalgalar özellikle kalp pili taşıyan insanlarda ciddi riskler barındırıyor. Adada kalp pili olan insanlar olduğunu da biliyoruz. Şimdi bu, yıllardır buralı olan insanlara buradan gidin demek oluyor. Eminim Cunda diye de tanınan Alibey Adası`nı görmüşsünüzdür. Bir doğasever olduğunuzu düşünerek bu konunun üzerine cesaretle gideceğinizi ve Balıkesirlilerin bu somut meselesini başlamadan halledeceğinizi düşünüyorum"
CHP Milletvekili Gümüş, Sarımsaklı Plajları için de şunları ifade etti:
"Sarımsaklı plajı gibi özel bir alan dikkatle korunmalı, bölgenin kuzey egedeki müstesna turizm potansiyeli ve fonksiyonuna uygun olarak ele alınmalıdır. Kamu kamplarının yoğunlaşması bölge turizmine zarar vermektedir. Yine Sarımsaklı Plajı aşırı devlet kampları nedeniyle giderek topluma kapalı hale gelmektedir. Kamplar nelerdir? MİT kampı 345 dönüm, Maliye kampı 11 dönüm, Vilayetler kampı 84 dönüm, Polis Moral Eğitim Merkezi 100 dönüm, Vakıflar Kampı 15 dönüm."
Kazdağlarında siyanürle altın madenciliği hakkında da açıklamalarda bulunan Gümüş, "Kaz Dağları ülkemizin ve hatta dünyanın nadide yerlerinden. Çok zengin bitki florası ve hayvan türleri ile bu dağların ormanları dünyanın en zengin ikinci oksijen bölgesi. Ancak ne yazık ki, açık madenlerden kalkan tozlar çevreye dağılıyor ve kimi bitki türlerini yok ediyor. Üstelik bu madenlerin bazıları altın madenleri ve buralarda siyanürle altın madenciliği yapılıyor. Kayalara püskürtme yoluyla siyanürlü su püskürtülüyor. Hem bu siyanür yer altı sularımıza karışıyor hem de bölgenin yer altı su kaynakları tüketiliyor" diyerek konuşmasına son verdi.