Tarih: 31.01.2014 00:00
CHPden çocuklu mahkum kadınlar için kanun teklifi
CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu, anne mahkûmları sevindirecek bir kanun teklifi hazırladı.
Komisyon, 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine "iki yıl" veya daha az süre kalan kadın hükümlüler maddesinin "üç yıl" olarak değiştirilmesini istedi.
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Bursa Milletvekili Sena Kaleli, İstanbul Milletvekili Ayşe Eser Danışoğlu, Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova`dan oluşan, CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu, cezaevlerindeki incelemeleri esnasında kadın hükümlülerle görüşerek, talep ve şikayetlerini dinledi.
Kadın mahkumların talebi üzerine hazırlanan, 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Komisyon Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Yüceer`in imzasıyla, TBMM Başkanlığına sunuldu. Kanun teklifinde 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine "iki yıl" veya daha az süre kalan kadın hükümlüler maddesinin "üç yıl" olarak değiştirilmesi istendi.
Cezaevlerinde 285 çocuk var
Kanun teklifinin gerekçesinde Adalet Bakanlığı verilerine göre ceza infaz kurumlarında toplam 4 bin 838 kadın tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, tüm ceza infaz kurumlarında annelerinin yanında kalan 0-6 yaş arası çocuk sayısının 285 olduğu bildirildi. Hükümlü olup da dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayan 0-6 yaş grubundaki çocukların, 6 yaşına kadar ceza infaz kurumlarında annelerinin yanında kaldığı, 6 yaşını dolduran çocukların ise ailesine, vasisine ya da Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü`ne teslim edildiği kaydedildi.
Çocuklarımız sağlıklı ortamda büyümeli
Okul öncesi dönemde, 0-6 yaş grubu çocukların yaşamındaki en etkili sosyalleştirme kurumunun ailesi olduğunu belirtilen gerekçede şu ifadelere yer verildi:
Çocuk psikolojisiyle ilgilenen uzmanlar tarafından yapılan çeşitli araştırmalar, çocuğun kişiliğinin temel özelliklerinin ilk yıllarda oluştuğunu ortaya koymaktadır. Çocuğun doğduğu günden, temel eğitime başladığı güne kadar geçen yılları kapsayan ve çocukların daha sonraki yaşamlarında önemli rol oynayan; bedensel, sosyal-duygusal, zihin ve dil gelişimlerinin büyük ölçüde tamamlandığı bu dönem, kişiliğin şekillendiği bir süreçtir. Bu nedenle, çocuğun küçük yaşlarda sağlıklı bir ortamda gelişimini sürdürmesi önemlidir. Çocuğun, sağlıklı ilişkiler kurması, sosyalleşmesi gibi olgular bu yaşta gelişmektedir. Bu basamakta öğrenilen bilgiler ve kazanılan olumlu davranışlar, tüm hayatı şekillendiren etkilerdir ve bu dönemde yaşanan olumsuzluklar çocuğun bütün yaşamını etkilemektedir. Ceza infaz kurumlarında hükümlü anneleriyle ya da ceza infaz kurumlarının dışında hükümlü annelerinden ayrı yaşamak zorunda kalan okul öncesi çocukların ruh sağlığı bu nedenden dolayı önemli ölçüde etkilenmektedir.
Gelişimini sağlıklı tamamlamalı
Türkiye`nin de imza koyduğu Birleşmiş Milletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi`ne vurgu yapılan gerekçede, sözleşmede, çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış havasının içindeki bir aile ortamında yetişmesinin gerekliliğine işaret edildiği vurgulandı. Gerekçede, sosyal hayat içerisinde sağlıklı bir ortamda çocuğun annesinin yanında olabilmesi, sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayabilmesi için annenin cezaevinde kalma süresinin azaltılması istendi.
Komisyon olarak çalışmalarımız devam ediyor
CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu olarak Türkiye genelinde, sığınma evlerinde, cezaevlerinde, sevgi evlerinde, mülteci kamplarında incelemelerde bulunduklarını kaydeden Komisyon Sözcüsü Yüceer, "Kadın ve çocukların her yerde her alanda uğradığı haksızlık, hukuksuzluk ve ayrımcılığı tespit etme, kamuoyu ile paylaşarak gündeme getirme, Meclis gündemine taşıma ve giderme yolundaki çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —