Tarih: 13.09.2018 22:31

CHP´Lİ AKIN, ?BU KRİZDE ÇİFTÇİMİZ DAHA ÇOK DESTEKLENMELİ?

Facebook Twitter Linked-in

Akın, ?Sarayın sultanları israftan kaçınmazken, yandaşlarına dövizde ekonomik kriz nedeniyle bir destek paketi üzerine destek paketleri açıklanırken, vergi borçları bir kalemde silinirken, çiftçilerin elektrik ve su borcunun tarımsal desteklemeden kesilmesine karar verenlerin yatacak yeri yok? dedi.
CHP´li Akın, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü´nün Resmi Gazete´nin 6 Eylül 2018 tarihli sayısında yayınlanan tebliğ ile tarımsal destekleme almaya hak kazanan çiftçilerin su ve elektrik borçlarının alacağı tarımsal destekten kesileceğini bildirdi. Akın, bankaya bildirilen çiftçiden önce borcunun tahsil edileceğini, bu paranın alacaklı kurum, kuruluş ve şirketlere aktarılacağını, kalan paranın da çiftçiye destekleme olarak ödeneceğini anlattı. Akın şöyle devam etti:
?Bu kararı alanların nerede ve nasıl yaşadıklarını biliyoruz. Saraylarda ejder meyveli smoothie´den, orman meyveli special´e kadar bir çok lüks yiyecek ve içeceklerle günlerini gün edenler çiftçinin üç kuruş tarımsal desteklemesine göz dikmiş. Vicdan var mı sormak istiyorum. Çiftçi bitmiş, çiftçi zarar üzerine zarar ediyor, çiftçi borç içinde, icra kıskacında, bankalar tarlasına ürününe el koyuyor, Saray sefasını sürüyor. Devlet elektrik şirketlerinin borcunu çiftçinin tarımsal desteklemesinden keserek tahsil edecek. Şirketlerin borcunu devlet tahsil ediyor. Devlet elektrik şirketlerinin tahsilat işlerini yapıyor. AKP iktidarlarında devletin itibarını zedeleyen bir çok karara imza atanlar şimdi bir yenisine imza attılar: Tahsildar devlet! Şirket gibi yönetilen, kendi alacağı vergileri tahsil edemeyen, bunun için sürekli af ve yapılandırma çıkaranlar, bu tebliği derhal iptal etmelidir. Çiftçimiz daha çok desteklenmeli. Tarımsal destekler Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH)´nin binde 5´ini geçmiyor. Devletin çiftçiye yaptığı desteğin GSMH´nın en az yüzde 1´i oranında olması gerekiyor. Desteklemeler yetersiz, girdi maliyetleri çok yüksek. Ülkemizde girdi maliyetleri oldukça yüksek. Girdi maliyetleri konusunda bir destekleme söz konusu değil, mazot pahalı. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik yılbaşından bu yana yüzde 45 zamlandı. Bütün bunlar dikkate alındığında çiftçiden daha ne istediklerini bilmek istiyoruz.?
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —