CHP´li Gürer, belediyelere gıda denetim yetkisi istedi

CHP´li Gürer, belediyelere gıda denetim yetkisi istedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hileli gıda için idari yaptırım ve para cezasının artırıldığını bildirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hileli gıda için idari yaptırım ve para cezasının artırıldığını bildirdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taklit ve tağşiş ürün satanların yurttaşları dolandırmadan öte sağlıklarını risk altına düşürdüğünü belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı´na yönelttiği soru önergesiyle konuyu bir kez daha gündeme getirdi.
Gürer, Bakan Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, ?Tarım ve Orman Bakanlığı 15.09.2020 tarihinde 91 firmaya ait 113 parti ürünü daha ifşa etti. Bakanlığınızın bu firmalara yönelik uyguladığı yaptırımlar nelerdir? 2012 yılından bu yana ifşa edilen 1.609 firmadan faaliyetine devam eden firma sayısı kaçtır? Firma sahipleri arasında firma adı değiştirip tekrar aynı hileyi yapan var mıdır? Kaç firma ve ürün için ihbar sonucu denetim yapılmıştır?? şeklinde sorular yöneltti.
Gürer´in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 5996 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak bu ürünleri üreten her bir firma hakkında (ilgili partiye yönelik olarak) idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde kişilerin sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde ilaç etken maddesi tespit edilen ürünlerin masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatıldığını belirten Bakan Pakdemirli, ?Bu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığı´na suç duyurusunda bulunulmaktadır.? dedi.
4 Kasım 2020 Tarihli ve 31294 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanan 7255 sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun´un 30. Maddesinde 5996 sayılı Kanun´un 40. Maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (1) bentleri değiştirildiğini açıklayan Bakan Pakdemirli bu kapsamda taklit ve tağşişin engellenmesine yönelik idari yaptırım ve cezaların arttırıldığını söyledi.
Önerge Sahibi Gürer ise Tarım ve Orman Bakanlığı´nın yetkisini gıda denetiminde belediyeler ile paylaşmasını ve belediyelerden Bakanlığa alınan denetim ve ceza yetkisinin belediyelere yeniden verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Yapılan düzenleme ile gıda maddelerinin asgari hijyen ve kalite kriterlerinin izlenmesi, katkı maddeleri, bulaşanlar takibi Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı´nda olduğunu kaydeden Gürer, ?Belediyeler bu süreç için yeniden daha etkin yetkilendirilmelidir. Tespit, müdahale ve ağır ceza yetkisi belediyelere verilmelidir.? diyerek sözlerine ekledi. Haber Merkezi