CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depolarda kalan ve çürüme aşamasına gelen patatesin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınacağı açıklamasını geç kalınmış, doğru bir karar olarak değerlendirdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM´de yaptığı konuşmalarda ve basın toplantılarında, patates ve soğanda arz fazlası nedeniyle oluşan mağduriyeti sürekli gündeme getirerek depolarda ürünlerin çürümeye başladığını sık sık dile getiriyordu.
CHP Milletvekili Gürer, Meclis´te yaptığı konuşmada; ?Ülkemizde 71 ilde patates yetişiyor. Niğde, Konya, İzmir ve Afyon illeri yazlık ve kışlık olarak ekilen patates üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Niğde 830 bin ton ile en çok patates yetiştirilen bölge durumunda. Soğan ürününde Ankara, Amasya, Hatay, Çorum illeri üretim olarak ilk sıralarda yer alıyor. 2020 yılında hasat edilen ürünler için tüccar, maliyetin altında fiyat verince çiftçi ürünü depolamak zorunda kaldı. Patates ve soğan tüketiminde önemli katkısı olan turizm bölgelerinde bulunan otel ve restoranlar ile ülke genelinde yeme içme sektörüne getirilen kısıtlamalar ile beraber yurt dışı satış olanağının da ortadan kalkmasıyla birlikte ürünlere olan talepte de düşme meydana geldi. Bu sefer depodaki ürün de alıcı bulamadı. Ülkemizde bulunan depolar, ev altları ya da sınırlı korunan mağaralardan oluşmaktadır. Modern depolama olanağı yok. Bu durumun neticesinde ise ürün en fazla 4 ay bu depolarda saklanabiliyor. Normal şartlarda 2021 yılının ilk 3 ayında, depoda satılması gereken ürüne tüccar tarafından yok pahasına bir fiyat verildi. Çiftçinin 1 liraya mal olan patatesi, tarlada 65 kuruşa dahi satamaması, tüccarın depodaki ürüne daha düşük fiyat vermesine sebep oldu ve çiftçiyi çaresiz bıraktı. Ülkemizde 1999 yılında, 6,5 milyon ton patates yetişirken 2020 yılında bu rakam 5 milyon 300 bin tona düştü. Bu dönemde nüfus 20 milyon kişi artmasına rağmen patates üretimi düştü. Hububattan sonra en çok tüketilen ürün olan patates depoda kalırken piyasadaki oyuncular patatesi 2,5- 3 TL aralığında satarak kazançlarını düşürmedi. Olan çiftçi ve üretici ile tüketiciye oldu. Arz fazlası varken vatandaşa pahalı ürün satıldı. Depoda ürünlerin çimlenmeye başladığı süreçten bu zamana kadar sürekli olarak iktidara, TMO´nun alım yapması için çağrıda bulundum. Geçmişte TMO alım yapmıştı. Nihayet Bakanlık dediğimizi dinledi depoda çürümeye başlayan patates ve soğanı alacağını açıkladı. Bir nebze olsun üretici memnun. Üretici en azından depoda çürüyecek olan patatesin temizleme külfetinden kurtulmuş olacak.? ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi