CHP´li Gürer, virüsün toprağın önemini hatırlattığını açıkladı

CHP´li Gürer, virüsün toprağın önemini hatırlattığını açıkladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, birinci dereceden halk salığını tehdit eden korona virüsün, ekonomik ve sosyal etkilerine karşı, özellikle tarım sektöründe yeniden planlı, yerel ve yerli odaklı üretime dönmeliyiz? dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, birinci dereceden halk salığını tehdit eden korona virüsün, ekonomik ve sosyal etkilerine karşı, özellikle tarım sektöründe yeniden planlı, yerel ve yerli odaklı üretime dönmeliyiz? dedi.
Gürer, halk sağlığıyla ilgili tedbirlerin alınmasının ardından, dünyayı etkisi altına alan bu salgının, tarım sektörüne yapılacak yatırımlarla Türkiye için geleceği korumaya dönüşebileceğine dikkat çekti.
Aralık ayında Çin´den başlayan ve süreç içinde tüm dünyayı tehdit eden korona virüs salgınının neden olduğu can kayıplarının üzüntü verici olduğunu belirten Gürer, yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyip toplu halde bir arada olmama kuralına herkesin uymasını istedi.
Korona virüs salgını nedeniyle ithal ettiğimiz pek çok gıda ürünü, canlı hayvan ve et ihracatının durdurulduğunu hatırlatan Gürer, ?Türkiye´ye 130´un üzerinde ithal ürün geliyor. Dondurulmuş gıdalar ve soğuk zinciri ile gelen ürünler ve bazı gıda ürünleri ülkemize girişi durdu. Diğer taraftan Dünya çok ülkesinde görüldüğü üzere marketlerde raflarda bazı gıda ürünlerine yoğun ilgi oluştu. Bakan, bugün için yeterli stok olduğu belirtiliyor. Dünyada herkes kendi derdine düştü. İhtiyaç olsa ürün bulacak ülkede yok. Esas olan kendi kendine yetebilecek üretim yapmaktır. Dünyada tarımda kendi kendine yeten yedi ülkeden biri iken ithalatçı noktaya evrildik. Bu durumdan hızla sıyrılıp tekrar ihracatçı olarak büyüyebiliriz.? şeklinde konuştu.
?Korona virüs tehdidinin, nasıl gelişip nasıl sonuçlanacağı bugünden bilinmiyor. Önlemler alınıyor. Salgın sonuçlandığında durum daha açık görülecek.? diye konuşan Gürer, ?İlk olarak şu anda borçlarından dolayı tarlasını ekemeyen çiftçilerin borçları ötelenmelidir. Tarım Kredi Kooperatifleri dahil banka borçlarının faizleri silinmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı ihtiyaç ürün deseni çıkartarak, çiftçileri yeniden ekime, üretime yönlendirmelidir. İthalatında risk olabilecek ürünler belirlenmelidir, bu ürünlerin ekimi üzerinde çalışmalar yapılmalıdır. Tohum, gübre, ilaç konusunda çiftçiye acil destek paketi oluşturulmalıdır. Çiftçilerin tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi borçları hasat dönemine kadar ötelenmelidir. Türkiye´nin yeniden tarımda kendine yeten bir ülke olabilmesi için ekim dışı kalmış tarım alanları saptanıp derhal yeniden ekime açılmalıdır. Üreticilere gübre, mazot, ilaç desteği için ciddi katkı verilmelidir. Tarım maliyetlerinin artmasından dolayı köyünü terk edip büyükşehirlere göç eden çiftçiler desteklenerek yeniden köylerine yönlendirilmelidir. Şimdi ekim zamanı başta buğday fasulye nohut pancar olmak üzere hububatın ve bakliyatın tamamında bir ekim seferberliği ilan edilmelidir. Boş tarım alanı kalmamalıdır. Çiftçi özel bankalar dahil tüm borçlar hasat dönemine kadar dondurulmalıdır. Ödeme güçlüğü sonucu toprağı elinden alınma aşamasına gelinen çiftçi sahiplenilmelisin.? diye konuştu.
Haber Merkezi