CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ?Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı icralık çiftçi sayısını açıklamadı? dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına 2002 yıllından bugüne kadar kaç çiftçinin kredi borcundan dolayı icralık olduğunu yazılı soru önergesi yoluyla soran Havutça, Bakanlıktan kendisine şaşırtıcı cevap geldiğini açıkladı.
Çiftçilerin durumunu öğrenmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına 13 net soru sorduğunu söyleyen Havutça, kendisine bakanlıktan hiç sormadığı bir bilginin verildiğini ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik´in cevaplaması için TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdiğini hatırlatan CHP Milletvekilinin, kaç çiftçinin icralık olduğunu ve kaçının hapis cezasına çarptırıldığının sorusuna Bakanlık tarafından cevap verilmediğini ama soru önergesinde sorulmayan başka bir konuya cevap verildiğini belirtti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Havutça ?Bugün itibariyle Türkiye genelinde toplam kaç çiftçimizin Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği´ne borcu bulunmaktadır? Türkiye genelinde kaç çiftçimize kullandıkları kredileri vadelerinde ödeyemedikleri gerekçesiyle haklarında kanuni takip başlatılmıştır? Tarım Kredi Kooperatiflerince kaç çiftçimize icra iflas kanunu hükümleri çerçevesinde icra takibi başlatılmıştır? Tarım Kredi Kooperatifine kredisini ödeyemeyen kaç çiftçimiz hapis cezasına çarptırılmıştır? 2002 yılından bu yana kaç çiftçimiz borcunu ödeyemez duruma düşmüştür?? gibi sorduğum 13 soruya Bakanlıktan saçma bir cevap geldi. Bakanlık sadece 6.765.228.505 TL krediyi 2016 yılında Türkiye genelinde kullandırdığını sormamama rağmen cevapladı. Yani Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaç çiftçinin icralık olduğunu, kaçının borcunu ödeyemediğinden dolayı hapis cezasına çarptırıldığının bilgisini Türk halkından gizliyor. Bu düpedüz Türkiye Büyük Millet Meclisiyle alay etmektir. Türk halkıyla alay etmektir. Ülkemizdeki tarımın sorunlarını sosyal devletin gereği olarak çözmeyi hedeflemek yerine ?insandan önce kar´ dürtüsüyle hareket eden uluslararası tohum, ilaç ve gübre tekellerinin yağma ve talanına açan bir Bakanlıkla karşı karşıyayız. Ülke ihtiyaçları doğrultusunda üreticilerin korunması ve geliştirilmesi, ulusal çıkarlarımız noktasında hayati öneme sahiptir,? dedi.
Haber Merkezi