Tarih: 15.12.2012 00:00
CHPli Akovadan Suriye menşeli zeytinyağına isyan
CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova Suriye`den kaçak olarak giren zeytinyağı millileştirilerek kaliteli yağımızın yerini aldığını söyledi
CHP Milletvekili Akova, Suriye`den kaçak olarak yurda sokulan zeytinyağını TBMM gündemine taşıdı.
Akova, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu konuları dile getirdi: "Ülkemizde zeytincilik doğrudan 500 bin ailenin, dolaylı olarak ise 10 milyon kişinin geçim kaynağıdır. 2012 yılı zeytin hasat döneminde ham rafinelik zeytinyağı fiyatları 4,30 TL/Kg`dan 4,0-4,10 TL`ye, Ayvalık yöresi sızma fiyatları 5,60 TL`den 4,70 TL`ye gerilemiştir. Hasat döneminin başında yaşanan sorunların bir sebebinin Suriye`den büyük miktarda kaçak olarak yurda sokulan zeytinyağı olduğu dile getirilmektedir. Balıkesir`in Körfez Bölgesi de önemli bir zeytin ve zeytinyağı üreticisi olarak bu durumdan çok olumsuz etkilenmektedir" dedi.
Akova, önergesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı tarafından şu soruların cevaplanmasını istedi:
1. Suriye`den kaçak olarak yurda sokulan yağın şu an için 7-8 bin ton olduğu sezon boyunca bu miktarın 50 bin ton seviyesine çıkabileceği doğru mudur?
2. Suriye`den 40-50 kg`lık plastiklerde veya 18 lt`lik tenekelerde 3-5 tonluk küçük partiler halinde kaçak olarak yurda sokulan zeytinyağlarını engellemek için girişimde bulundunuz mu? Bulunmadıysanız bu konuda yerli üreticiyi korumak için bir şeyler yapmayı planlıyor musunuz?
3. Bu sezon nasıl tüketileceği veya ihraç edileceği bilinemeyen 200 bin ton üretimin üzerine, Suriye`den kaçak olarak yurda sokulan kendi üretimimizin %20`si civarında zeytinyağını da ekleyince; bu kadar zeytinyağının pazarlanmasında yaşanacak sorunlar düşünülünce; yerli üreticinin mağduriyeti nasıl giderilecektir?
4. Kaçak olarak yurda sokulan zeytinyağlarının, müstahsil makbuzu kesilip hem destekleme primi alması hem de resmi yağa dönüşüp, piyasa fiyatlarını haksız yere düşürmesini engellemek için yapılan çalışmalar mevcut mudur? Yerli üreticinin karşı karşıya kaldığı bu haksızlığı önlemek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Hiçbir çalışma yapılmıyorsa üreticinin mağduriyetinin sesini hangi kurum duyacaktır?
5. Zeytinyağının sınırdan kaçak olarak geçmesini engellemek için diğer ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimde bulunulmuş mudur?
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —