YÖK`ün üniversitelere gönderdiği yazı ile bu yıl birçok eğitim fakültesi bölümünün öğrenci almayacağı duyuruldu.
CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Milli Eğitim Bakanlığı`na iletilmek üzere kaleme aldığı soru önergesinde LYS sınavına çok az kalmışken alınan kararı ve gerekçelerini sordu.
YÖK`ün aldığı şok kararı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı`ya soran Balıkesir Milletvekili, kararla ne amaçlandığını sordu. Öğrencilerin LYS sınavına ve sonrası yapacakları tercihlere bu kadar az zaman kalmışken böyle bir karar alınmasının doğru olup olmadığını Bakana soran Gümüş, Milli Eğitim Bakanlığı`nın bu kadar öğretmen açığı söz konusuyken alınan kararın manidar olduğunu ifade etti.
Gümüş: "AKP bilimi angarya olarak görüyor"
Eğitim fakültelerinde öğrenci alınmayacak bölümlerin hangi kriterlere göre belirlendiğini soran CHP Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, bu yıl eğitim fakültelerinin kimi bölümlerinin öğrenci almayacak olması durumunun sadece bu yıla özgü bir durum olup olmadığını da sorularına ekledi. Zamanla eğitim fakültelerinin tamamen kapatılması gibi bir planın söz konusu olup olmadığının cevaplanması gerektiğini ifade eden Gümüş konuyla ilgili şunları söyledi: "AKP iktidarı bilimi bir angarya olarak görmektedir. Bu nedenle eğitim fakültelerine öğrenci alımını durdurduğu bölümleri genelde temel bilimlerden seçmiştir. Fen bilgisi öğretmenliği, Sosyal Bilgiler, Felsefe, Tarih, Coğrafya öğretmenliği modern bir toplumun yapı taşlarının yeni nesillerle verilmesi için en lazım olan alanlarken bu bölümlere öğrenci alınmama kararı iktidarın zihniyetini gözler önüne sermektedir."
CHP Milletvekili Gümüş, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı`ya yönelik verdiği önergede şu sorular yer aldı: "Eğitim fakültelerinin kimi bölümlerine öğrenci alınmaması kararı hangi gerekçe ile alınmıştır? Öğrencilerin LYS sınav sonrası yapacakları tercihlere bu kadar az zaman kalmışken böyle bir karar alınması doğru mudur? Eğitim fakültelerinde öğrenci alınmayacak bölümler hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Milli Eğitim Bakanlığı´nın öğretmen açığı 2013 yılı itibariyle ne kadardır? Bu açık kadroların branşlara göre dağılımı nasıldır? Bu yıl eğitim fakültelerinin kimi bölümlerinin öğrenci almayacak olması sadece bu yıla özgü bir durum mudur? Yoksa kalıcı olarak bir planlama var mıdır? Sadece bu yıl için düşünülen bir uygulama ise, bu yıl LYS sınavına girecek olan ve öğrenci alınmamasına karar verilen bölümleri tercih etmek isteyen adaylar için bir haksızlık söz konusu olmayacak mıdır? Zamanla eğitim fakültelerinin tamamen kapatılması gibi bir plan söz konusu mudur?"