Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

CHP`Lİ HAVUTÇA`NIN TEMİZ BİR GÖNEN ÇAYI İÇİN MÜCADELESİ

CHP`Lİ HAVUTÇA`NIN TEMİZ BİR GÖNEN ÇAYI İÇİN MÜCADELESİ

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Balıkesir`in su kaynaklarındaki kirlilikle mücadele edilmesi için TBMM`deki çalışmalarını sürdürüyor. Havutça, Balıkesir-Çanakkale illerinin önemli akarsulardan olan Gönen Çayı`ndaki kirliliğin TBMM tarafından araş

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Balıkesir`in su kaynaklarındaki kirlilikle mücadele edilmesi için TBMM`deki çalışmalarını sürdürüyor. Havutça, Balıkesir-Çanakkale illerinin önemli akarsulardan olan Gönen Çayı`ndaki kirliliğin TBMM tarafından araştırılması için bir kez daha önerge verdi.
Balıkesir`de vatandaşların arsenik, nitrat ve nitritli su kullandığını Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur`un itiraf etmesinden sonra CHP`li Namık Havutça`nın Meclis`te Balıkesir`in su kirliliği ile ilgili yaptığı çalışmalar bir kez daha dikkat çekti.
Havutça, Gönen Çayı için TBMM`de araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Havutça, yeni önergenin gerekçesinde Gönen Çayı`nın bölge halkının sağlığı, bölgenin ekolojisi, bölgenin ekonomisi açısından önemli olduğunu vurguladı. Havutça, Gönen Çayı`nın mevcut durumunun tespiti, çevrenin ve insan sağlığının korunması, kirliliğin önlenmesi ve ortaya çıkan tehditlerin ortadan kaldırılması için yapılacak çalışmaların saptanması amacıyla araştırma yapılmasını istedi.
Havutça, Gönen Çayı`nın kirlilik sorununu milletvekilliği görevine başlar başlamaz 5 Ağustos 2011`de TBMM`ye taşıdı. Havutça, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a, "Gönen Çayı, endüstriyel atıklar, tarımsal alanda kullanılan birtakım kimyasallar ve kanalizasyon atıkları nedeniyle hızla kirlenmektedir. Bu yoğun kirlilik çevreyi ve halk sağlığını ciddi derecede tehdit eder duruma gelmiştir" diyerek sorular yöneltti. Bayraktar, Marmara Havzası Eylem Planı Nihai Raporu`na dayanarak verdiği yanıtta Gönen Çayı`nın, Gönen sonrasında organik madde, azot ve çözünmüş oksijen parametreleri açısından kirli ya da çok kirli su sınıfında yer aldığını bildirmişti.
Havutça, 28 Ekim 2012`de Güney Marmara bölgesinin su kaynaklarının kirliliğe karşı korunmasının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için TBMM`ye vermişti. Havutça, önergesinde "Gönen Çayı, Gönen sonrasında organik madde, azot ve oksijen parametreleri açısından kirli ya da çok kirli su sınıfında yer almaktadır. Biga Çayı`nda ise Biga öncesinde su kalitesi bilinmemektedir. Biga sonrasında ise Marmara Denizi girişinde kimyasal oksijen ihtiyacı ikinci sınıf, biyolojik oksijen ihtiyacı üçüncü sınıf değerlere düşmektedir" bilgisine yer vermişti.
CHP`li Havutça, 6 Mart 2013`de Türkiye`deki çevre kirliliğinin TBMM tarafından araştırılmasını istediği önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın verilerine dikkat çekerek Balıkesir`deki birinci öncelikli sorunun su kirliliği ve sırasıyla hava ve atık kirliliği olduğunu vurgulanıyordu.
26 Haziran 2013`de, Gönen Çayında yaşanan kirliliğe dikkat çeken Havutça kirliliğin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını istediği önergesinde, kirliliğin her geçen gün artarak sürdüğüne dikkat çekiyordu.
Havutça, 23 Ekim 2013`de de Balıkesir ilinde yaşanan çevre sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi vermişti bu önergede Havutça, 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın hazırladığı raporda su kirliliğine neden olan 28 sanayi kuruluşuna dikkat çekmiş, bölgede başta su kirliliği olmak üzere çevresel kirlilik nedenlerinin TBMM tarafından araştırılarak çözümlerinin bulunmasını istiyordu.
CHP`li Havutça 12 Şubat 2014`te Bandırma Misakça Köyü`nde Gönen Çayı`nın denize döküldüğü geniş bir alanda toplu balık ölümleri yaşandığı ihbarlarını Meclis gündemine dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Türkiye`nin ve Balıkesir`in sulak alanlarının tehdit altında! Sadece bölgemizden değil Türkiye`nin her yerinden her gün balık ölümleri kuş ölümleri haberleri alıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı balık ve kuş ölümleri ile ilgili olarak yetersiz, kayıtsız oldukları kadar, çözüm odaklı faaliyetlerde bulunmamaktadırlar" diyerek balık ölümlerinin nedenleriyle ilgili sorular yöneltmişti.
CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, 17 Ocak 2013`te TBMM Genel Kurulu`nda yaptığı konuşmada, Gönen Ovası`nda sulama yapan köylülerin kimyasal atıklar sebebiyle yaşadıkları sağlık sorunlarını gündeme getirmişti. 19 Haziran 2013`te Gönen Çayı kirliliğinin sebep olduğu sağlık sorunları ile ilgili olarak TBMM Genel Kurulu`nda gündem dışı söz alarak konuşan Havutça, kirliliğin felakete yol açacak boyuta ulaştığını söylemişti. Havutça, 27 Şubat 2014`te TBMM Genel Kurulu`nda söz alarak, Gönen Çayı`ndaki kirlilik ile ilgili olarak Hükümete acil çağrı yaptıklarını dile getirmişti. Havutça, "Ben buradan çağrı yapıyorum hem Çevre Bakanına hem Tarım Bakanına: Eğer daha fazla büyük faciaların önlenmesini istiyorlarsa, derhâl o bölgedeki, Gönen Çayı`ndaki bu kirliliğin durdurulmasıyla ilgili açık müdahaleler gerekiyor" demişti.
17 Nisan 2014`te TBMM Genel Kurulu`nda gündem dışı konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça "Su kirliliği, Türkiye`yi doyuran, tarım ve hayvancılığın başkenti Balıkesir`in en önemli iki ilçesi Gönen ve Manyas`ta artık yaşamı tehdit eder noktaya gelmiştir. Öyle ki devletin resmî verileri, AKP Hükûmetinin ilgili bakanlıklarının verileri bu tehdidi açıkça ortaya koymaktadır" demişti.



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı