CHPli Sarı: Belediye Meclisi birileri istiyor diye fesh edilemez

CHPli Sarı: Belediye Meclisi birileri istiyor diye fesh edilemez

CHP Erdek İlçe Başkanı Hüseyin Sarı, geçtiğimiz hafta gazetemizde yayımlanan Belediye Meclisi fesh edilebilir başlıklı habere karşı yazılı açıklamada bulundu. Erdek Belediyesinin eski başkanı halen CHP ilçe Başkanı olan Hüseyin Sarı...

CHP Erdek İlçe Başkanı Hüseyin Sarı, geçtiğimiz hafta gazetemizde yayımlanan "Belediye Meclisi fesh edilebilir" başlıklı habere karşı yazılı açıklamada bulundu.
Erdek Belediyesi`nin eski başkanı halen CHP ilçe Başkanı olan Hüseyin Sarı, Türkiye Cumhuriyeti, demokratik bir hukuk devletidir, bilmeyenlere duyurulur. Halk yasa yapıcı TBMM tarafından yapılan yasalara istinaden, yerel yöneticilerini 5 yılda bir seçer. Yerel seçimlerde halk, Belediye Başkanını, Belediye meclis üyelerini, il genel meclisi üyelerini ve muhtarlarını ayrı ayrı oy kullanarak seçer. Seçilen yöneticiler de, seçildikleri kurumlara mazbatalarını alarak göreve başlarlar. Göreve başlayan yöneticiler eğer talip oldukları görev için hazır iseler, önceden derslerini çalışmış olmalıdırlar. Dersleri de talip oldukları kurumun, görevlerini ve nasıl yönetileceğini belirleyen, sınırlarını çizen ilgili kanunlardır. Sadece bu kanunlar da yetmeyebilir tabii, kurumun görevleri ilişkileri gereği, diğer kanunları ve hukuku da bilmesi gerekir. Tabii her şeyi bilmekte mümkün değil. Önemli olan sorunlar çıktıkça, incelemeyi, öğrenmeyi, okumayı, okuduğunu anlamayı ve doğru yorumlamayı bilmektir şeklinde başlayan yazılı açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Seçim sonuçları her ne olursa olsun, sonucunu olgunlukla karşılamak ve halkın kararına saygı duymak, demokrasiye ve hukuka saygının temel unsurudur. Bazen hayat, bazen seçim, bazen kanun ve hukuk, hatta çoğu zaman  yüce Allah, karşınıza sizin hiç istemediğiniz sorunlar çıkarabilir. Siz böyle durumlarda eğer bilgili ve iyi niyetliyseniz, birde çalışkansanız, sıkıntıların hepsini rahat bir şekilde aşarsınız. Ancak eğer niyetiniz iyi değilse, riyakarsanız, içiniz başka, diliniz başka söylüyor, kalbiniz başka, gözünüz başka bakıyor, kulağınız başka, beyniniz başka duyuyorsa,  sizin işiniz, kısa vade de olsa da, orta ve uzun vadede zordur. Riyalarınız bir gün ortaya çıkar. Gülseniz de, öpseniz de insanları, onlar sizin gözünüzün nasıl baktığını, gönlünüzün nasıl hissettiğini, dilinizin ne kadar doğru söylediğini anlarlar.
Hani derler ya `yalancının mumu yatsıya kadar yanar` diye. `İnsan oğlu yedisinde neyse yetmişinde de odur`. Her olayda da, her yaşta da, hayat felsefesi neyse odur insan. Evet Erdek halkı 29 Mart 2009`da belediye başkanını bir partiden, meclisini de diğer bir partiden seçti. Başkan AK Parti, meclis CHP. Yaklaşık 10 aydır seçilen başkan ve meclis üyeleri iş başında. Tabii ki demokrasi seçim sonuçlarını hazmetme işidir aynı zamanda. 29 Mart`ta Erdek halkı Hüseyin Sarı`ya 3. Dönem için vize vermemiş ve yerine malum başkanı seçmiştir.
Doğrusu ben bunu içime sindirdim. Ama seçilen malum başkan, meclis seçiminde Erdek halkının verdiği kararı içine sindiremedi. Erdek halkı, evet başkan sensin ama senin meclis gurubun bize çok ta güven vermiyor. Seni başkan olarak seçiyoruz, denetimi de CHP`ye veriyoruz dedi. CHP meclis heyeti denetim unsurudur, kimsenin emrindeki onay mercii ya da noteri değildir.
CHP meclis üyeleri, doğruların yanında olacak, yanlışa da dur diyecektir.
CHP`liler, güzel ilçemizle ilgili alınacak hangi projeye engel olmuştur? Bütçeyi onaylamamış mı dır?
Sizler, onun bunun ekmeği ile oynayacaksınız, siyasi baskılarla yalancı şahitlerle işçinin ekmeği ile oynayacaksınız meclis bunlara göz mü yumacak?
Meclis üyelerinden alacaklarını tahsil etmek için belediyeden alacağı olan müteahhitleri çağıracaksın, onlara ödeme yapıp daire satışlarını arttıracaksın, böylece batık meclis üyelerinden demir-çimento alacaklarını tahsil edeceksin.
Son meclis kararına gelince, seçilen AK Parti gurubu içinde `tüm akaryakıt istasyonları kapansın, tek ben kalayım` diye hesap yapan bir gurup varken, diğer bir gurupta, `acaba bu istasyonu nasıl ele geçiririz?` diye gizli bir hesap yapıyorsa vay o meclisin haline. 
Hem de maalesef bu kararlarını ortaya oyla koymaya da korkarak ve CHP gurubu gizli hesabımızı yutsun diye yem atıp avlamayı bekleyerek. Bu meclis değil bir tiyatro salonuna döndü. Acaba bu istasyonu nasıl ele geçiririz? Planları yapanların kursağında kaldı. Hem kendileri `istemezük` diyeceklerdi. Hem de CHP`nin oylarıyla, istasyonu yan caniplerinde bulacaklardı.
Diyeceksiniz ki e zaten müsteciri var o istasyonun adam bırakmaz ki. Doğrusu mevcut müstecir, bu istasyonu pek çalıştırmak istemiyordu. Ben belediye başkanı iken bana bu talebini bildirmişti. Hatta istersen sen işlet diye teklif etmişti sağ olsun. Ama ben hem siyaset, hem ticaret yapmanın doğru olmadığını düşündüğüm için kabul etmemiştim. Zamanında bu istasyonu işletmek isteyen Erdek`ten ve bölgeden bir çok kişi bana gelip baskı da yapmaya çalışmışlardı. Hatırlı siyasetçilerde devreye girmişti. Sonuçta seçim sonrasında CHP meclis gurubunun oyları karşılığında teklif bile aldım. Şunu açıkça söylüyorum, Biz siyaseti hiçbir zaman cebimiz için yapmadık bunu herkes böyle bilsin.
İstasyon konusu benim dönemimde onaylanan bir proje olduğu için, bazıları tarafından hemen, CHP gurubu tarafından ruhsat iptal teklifinin ret  edileceği düşünüldü.  Halbuki biz, mevcut malum başkanın elini kolunu  bağlamamak üzere, ne istiyorsa onu yapsın düşüncesi ile, geçtiğimiz dönem bu tadilatı onaylayan mecliste bulunan üç arkadaşımız dışında çekimser kalmayı düşündük. Amacımız seçilen başkan ne istiyorsa öyle olsun demekti. Ancak görünen o ki mevcut başkan ve bazı AKP`li meclis üyelerinin bu istasyonda az önce bahsettiğim farklı emelleri var. Bu çok aşikâr bir şekilde ortaya çıktı. Var ama bunu ayan beyan ortaya koyamıyorlar. Bunun nedeni de AK Partili meclis üyesi Yılmaz Öğrenir. Öğrenir, bu istasyona karşı. Durum böyle olunca meclis içinde istasyonu ele geçirmek isteyen zenginler kulübü açıkça niyetlerini ortaya koyamıyor. Baştan koymakta istemiyor nasılsa CHP gurubu duygusal davranıp benim dönemimde onaylanan hali ile kalmasını sağlayacak diye düşünüyorlar. O kadar eminler ki bu konuyu meclise de ondan getiriyorlar. Tabii CHP gurubu bu konuda çekimser kalınca iş karışıyor, zenginler kulübünün planları suya düşüyor. İş oylamaya gelince kendileri de ne yapacaklarını bilemiyor. Başkan, CHP gurubuna `olmaz ki böylede yapılmaz ki` diye sitem ediyor. İlk mecliste bu tavır ortaya çıkınca komisyona havale ediliyor konu. Zaman kazanılıyor birileri ikna edilmek isteniyor. Mesela ben. Bakın bunlar parayı öyle seviyorlar ki dolaylı yoldan bana bile ortaklık teklif etmek için ağız arıyorlar… 5`te 1 … vah vah vah.
6 Ocak 2010 tarihinde yapılan meclise, komisyondan planın iptal edilmemesi doğrultusunda görüş geliyor. Komisyon kararında  Levent Karabacak`ta var. Ama bu bir rapor. Mecliste oylama esnasında Levent Karabacak çekimser kalınca malum başkan Karabacak`a hışımla, komisyondaki raporda imzası olduğunu hatırlatıyor. Aynı mecliste AK Parti gurubunun tamamı çekimser oy kullanıyor. Başkan bu konuda karar alınamıyor diye meclise ara veriyor. 5 gün sonra aynı konu ile ilgili meclis tekrar toplanıyor. Pazartesi yapılan oturumda AKP gurubu kavga dövüş kabul oyu kullanıyor. Bunun nedeni ne olabilir sizce? CHP gurubu olarak bizim arkadaşlarımız ilk günden beri aynı tavırda iken, AKP gurubunda olan biten nedir? Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olanlar kimlerdir?
Malum başkan ve ekibi bu konu ile ilgili gerçek emeliniz nedir?
Hangi doğrultuda meclis gurubuna ipotek koymak istiyorsunuz?
Bir başkan, oy kullandığı yönde karar alan bir meclisin feshi için neden bağırır, çağırır?  Beni çalıştırmıyorlar diye ağlanır durur?
Başkan ve arkadaşları 6 kişi planın iptali için oy kullandılar. 11 meclis üyesi katıldı CHP 3 ret, 2 çekimser oy kullandı karar alındı. Ama başkan kendi dediği olduğu için üzgün bitap. Neden mi? Gerçek emeli olmadı da ondan.
Peki işin tekniği hukuku nedir? Bir meclis nasıl karar alır? Ne şekilde fesh olur?
5393 Sayılı Kanun`un 30. md. a/bendinde meclisin fesh nedenleri açıkça yazılıdır.
Belediye meclisi, kanunla belirlenen görevleri yerine getirmemesi ve belediyenin işlerinin sekteye uğraması konusu öyle havadan sudan, kişilerin çıkarlarına ait işlerin karara bağlanamaması ile ilgili değildir. Belediyenin hayati işleri ile ilgilidir. Örneğin bütçe onaylanmazsa, belediye hizmet edemeyeceği, kaynak kullanamayacağı için bir iptal gerekçesi olabilir. Onunda haklı gerekçeleri olmaması gerekmekte, böyle bir durum hasıl olursa da konuyu İçişleri Bakanlığı inceler ve gereği için Danıştay`a yollar. Son kararı  Danıştay  verir. Yani belediyenin işleyişine engel olmayacak günlük rutin işlerle ilgili kararlar ya da kararsızlıklar 30. Maddenin kapsamına girmez…
Gelelim belediye meclisinin nasıl karar alacağına;
`MADDE 22. - Belediye meclisi, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Ancak, karar yeter sayısı, üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Oylamada eşitlik çıkması durumunda meclis başkanının bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Gizli oylamalarda eşitlik çıkması durumunda oylama tekrarlanır, eşitliğin bozulmaması durumunda meclis başkanı tarafından kur`a çekilir. Meclisin toplanmasında, üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde başkan, gün ve saatini tespit ederek en geç üç gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil eder. Gelecek toplantı, üye tam sayısının dörtte birinden az olmayan üye sayısı ile yapılır. Görüşmeler sırasında başkan veya üyelerden birinin talebi üzerine yapılacak yoklamada karar yeter sayısının bulunmadığı anlaşılırsa, ikinci fıkradaki hükümler uygulanır. Üyeler oylarını bizzat kullanır. Gizli oy kullanmaya fizikî bakımdan engelli üyeler, tayin edecekleri kişi eliyle oy kullanabilirler. Oylama gizli, işaretle veya ad okunarak yapılır. Oy verme kabul, ret veya çekimser şeklinde olur. Kararlar, meclis başkanı ve kâtip üyeler tarafından imzalanır ve bir sonraki toplantıda üyelere dağıtılır.`der.
22. maddede belirtildiği gibi Erdek belediye meclisi toplam üye sayısının yarısından bir fazla olan salt çoğunlukla toplanır. Bu sayıda 9 dur. 9 meclis üyesi ile toplanan meclis, 5 meclis üyesinin oyu ile karar alır hem de ilk oturumda. Herhangi bir nedenle toplanamayan meclis bir sonraki oturumda üye tamsayısının dörtte biri ile toplanıp karar alabilir. Bu da 2. Mecliste dört kişi ile toplanıp karar alabilir demektir.
Şimdi durum bu kadar net iken 15 meclis üyesi ve başkan dahil 16 kişilik belediye meclis üyelerinden oluşan belediye meclisimiz, Çarşamba günkü görüşmede oylama yapıyor. AKP`li meclis üyeleri çekimser oy kullanıyor. Aslında oylama yapılmış ama AKP kararsız.
Daha sonra istasyonla ilgili gündem maddesini Pazartesi görüşmek üzere ara veriliyor.  Pazartesi aynı konuyu görüşmek üzere meclis tekrar toplanıyor. Toplantıya 6 AKP, 5 CHP meclis üyesi katılıyor. Toplam 11 kişi, toplantı yeter sayısı  9.
11>9, on bir büyüktür dokuz, 11`in salt çoğunluğu da 6 olduğuna ve  belediye meclisimizin oy dağılımı da AKP li 6 üyenin kabul, CHP`nin 3 üyesinin ret, 2 üyesinin de çekimser oy kullandığına göre meclisin verdiği karar AKP`li 6 üyenin verdiği karardır, plan iptal edilmiştir hayırlı uğurlu olsun.
Kararın siyasi sonuçları:
1- Malum başkan ve AKP gurubunun bir kısmı sınıfta kalmıştır.
2- AKP meclis gurubunda sözü geçen ve kazanan Yılmaz Öğrenir`dir.
Kararın ekonomik sonuçları:
1- Malum başkan ve birkaç arkadaşı istasyonla ilgili yaptıkları gizli planı uygulayamamışlardır.
2- Yılmaz Öğrenir amacına ulaşmış ilçe merkezindeki tek istasyon konumuna gelmiştir.
Kararın psikolojik sonuçları:
1- Malum başkan ve AKP meclis gurubunun bir kısmı kendi binmeyi planladıkları dalı kendi elleriyle kestikleri için bunalıma düşmüşlerdir. Ne yapacaklarını bilmez haldedirler. Meclis kararını ve meclisi fesih ettirmenin çaresini aramaktadırlar.
2- CHP gurubu olası bir erken meclis seçimine hazırdır ve isteklidir. Malum başkan isterse yedeklerle birlikte tüm meclis gurupları istifa etmek kaydı ile seçimlerin yenilenmesini de istemektedir. Böylece malum başkan bazı CHP`li meclis üyeleri üzerinde fazla mesai yapma derdinden de kurtulur.
Kararın idari sonuçları;
1- 1979 yılından beri orada var olan istasyonla ilgili daha önceden yapılan plan tadilatı yasaya aykırı değildir. Belediyenin müktesep hakkı olarak orada durmakta ve gelir getirmekteydi, şimdi yok.
2- Eski planın Karayolları Yönetmeliği ile ilgili ortaya atılan kanunsuz söylemleri asılsızdır. Karayolları ağında oluşunun hukuki boyutu yoktur. Sadece idari olarak yolun bakımı için geçerlidir. İmar planı içersinde bulunan yolun bakımı için geçerlidir. İmar planı içersinde bulunan yollar imar yoludur. Eğer karayolları kanun ve yönetmelikleri geçerli ise Migros ve M. Atilla Kan`a ait binalardan garaja kadar olan bölgede imar durumu verirken neden karayollarındaki çekme mesafesi olan 50 mt. yapı yasağını uygulamıyoruz? Kaldı ki istasyonda ayrıca müktesep hak olarak mevcuttu.
3- Bırakın, belediyenin malı olmasını özel bir mülk dahi olsa müktesep hak olduğu için kaldırılması hukuken mümkün de değildi. Örneğin, şimdiki Gros Marketin yerinde zamanında Sarı ailesine ait istasyonu mal sahibi istemeseydi kaldırılması mümkün değildi.
Yapılan tadilat doğrultusunda hem marka imtiyaz hakkı, hem de kira ihalesi ayrı ayrı yapılmış ve ihaleyi alan yükleniciler hukuki olarak şartları yerine getirmiş oldukları için mağdur olmuşlar ve tazminat talep hakları hukuken hasıl olmuştur. Kısaca belediye zarara uğrayacaktır. Bu zararı da bu kararda imzası olanlar tazmin edeceklerdir."
3- Bırakın, belediyenin malı olmasını özel bir mülk dahi olsa müktesep hak olduğu için kaldırılması hukuken mümkün de değildi. Örneğin, şimdiki Gros Marketin yerinde zamanında Sarı ailesine ait istasyonu mal sahibi istemeseydi kaldırılması mümkün değildi.
Yapılan tadilat doğrultusunda hem marka imtiyaz hakkı, hem de kira ihalesi ayrı ayrı yapılmış ve ihaleyi alan yükleniciler hukuki olarak şartları yerine getirmiş oldukları için mağdur olmuşlar ve tazminat talep hakları hukuken hasıl olmuştur. Kısaca belediye zarara uğrayacaktır. Bu zararı da bu kararda imzası olanlardan tazmin edeceklerdir."
CHP Erdek İlçe Başkanı
Hüseyin SARI