Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, AKP iktidarının sağlık sistemi ve ekonomi politikalarını eleştirdi. Sarı, sağlık alanında yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Ne yazık ki sağlık sistemini çökerttiniz. İlaç yokları yüzünden hastalarımız hastanelerde veya eczanelerde uzun kuyruklarda bekliyor. Hastalarımız, 'muayene ücreti', 'fiyat farkı', 'katılım payı' adı altında ilaçlarına ulaşamıyor” ifadelerini kullandı.
Ekonomi politikalarına da değinen CHP’li Sarı, 2002 yılında en düşük emekli maaşının 257 lirayla 12 çeyrek altın alabildiğini hatırlatarak, “Bugün en düşük asgari ücret 4 küçük altın alabiliyor. Siz göreve geldiğinizde bu rakam 7 küçük altındı. Emeklilerimizi 12 çeyrek altından 2’ye, asgari ücretlimizi ise 7’den 4’e düşürdünüz” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın asgari ücret açıklaması sırasında yaşadığı zorlanmaya da atıfta bulunan Sarı, “Bakanınız asgari ücreti açıklarken konuşamadı, yutkundu, boğazına takıldı. Emekçinin, emeklinin hakkı sizin boğazınıza takılacak” sözleriyle tepki gösterdi.
YURTDIŞINDAN İLAÇ İTHALATI NEDEN DENETİDEM ÇIKARILIYOR?
CHP’li Sarı, SGK’nın yurt dışından nadir hastalıklar ve yeni nesil ilaçların temini için doğrudan ihaleye çıkması için yapılan düzenlemeyi eleştirerek, bu süreçte aracı firmaların kullanılmasıyla ilgili şeffaflık eksikliğini vurguladı ve bu girişimin "yandaş medikal firmalara fırsat yaratma çabası" olabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi.
CHP’li Sarı, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün Sosyal Güvenlik Kurumu, yurt dışında, ihale yoluyla alacağı beyan ediliyor. Komisyon görüşmelerinde vurguladığımızda bu ihalenin direkt Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ve ilgili firmalar üzerinden yapılıp yapılmayacağı, aracı kurumların kullanılıp kullanılmayacağı, bir yandaş medikal firmasına fırsat yaratmak için mi bu çaba içerisinde olup olmayacağı sorusuna bir türlü doğru cevabı alamadık. Bugün yurt dışında bir aracı firma ve bir medikal firma olmayabilir, yurt dışında kurulacak bir firma üzerinden mi alınacak? Bunu sorgulamamız gerekiyor. Bu maddenin arkasında yatan gerçekleri görmez isek hata yaparız. Eğer amacınız nadir hastalıklarla ilgili ilaçları getirebilmekse bu görevi yapabilecek olan Devlet Malzeme Ofisimiz mevcut. Neden bu ilaçların temini SGK üzerinden yapılıyor? Neden denetimden ve kamu ihale kurumu baskısından kurtarılmaya çalışılıyor? Bu amaç için kurulmuş Türk Eczacılar Birliği var, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu var. Şu andaki kurum zaten bu ilaçların tedariki için mücadele ediyor ve gerekli çalışmaları yapıyor.”
SGK, TİCARET YAPMAZ!
CHP’li Sarı, mevcut sağlık sisteminin ticarethaneye dönüştüğünü belirterek, SGK’nın asli görevlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. “Hastalarımıza 'İlaçlarınıza daha kolay ulaştıracağız' diyorsunuz ama gerçekte SGK’nın görevi denetim ve düzenlemektir, ticaret yapmak değildir” diyen Serkan Sarı, “Bugün SMA ve DMD hastalarımız bürokratik engellerle karşı karşıya. Sağlık Bakanlığının onayladığı ilaçları yurt dışından getirmek yerine ödeme listesine ekleyerek bu engelleri kaldırabilirsiniz.” değerlendirmesinde bulundu.
ECZACILAR EKONOMİK KRİZİN EŞİĞİNDE: "ÜÇ MAYMUNU OYNUYORSUNUZ"
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Türkiye genelinde 30 bine yakın eczacının ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Sarı, ilaç fiyat kararnamesinde gerekli düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle eczacıların ciddi bir krizle karşı karşıya kaldığını belirtti. Eczacıların artan maliyetler ve sabit kalan gelirler nedeniyle büyük zorluk yaşadığını ifade eden Serkan Sarı, şöyle konuştu:
"Bugün ecza depolarına ve firmalara gerekli desteği ve düzenlemeyi yapıyorsunuz ama hastalara en yakın sağlık hizmetini veren eczacılarımızın sorunlarına kör, sağır, dilsiz kalıyorsunuz. Yazıktır, günahtır. Asgari ücret yüzde 30, kira giderleri yüzde 18, enerji giderleri yüzde 54 arttı. Ancak eczacılarımızın gelirlerinde bir güncelleme yapılmadı."
SGK ilaç fiyat kararnamesini imzalamadığını hatırlatan Serkan Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İmzalanmayan fiyat kararnamesi ve sözleşme nedeniyle eczacılarımız hak ettiklerini alamıyor. Bugün SGK, eczacıların emeğinin hakkını verene kadar mücadeleye hazırlar. Biz de onların sesi olmak için buradayız."