Çiftçi Tarla Okulu Projesi başladı

Çiftçi Tarla Okulu Projesi başladı

Tarla Okulları Projesi eğitimleri kapsamında ilçemiz de pilot bölge olarak seçilen İlhan Mahallesinde Zeytin Tarla Okulu açıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve uygulamaya konulan "Tarla Okulları Projesi" eğitimleri kapsamında ilçemiz de pilot bölge olarak seçilen İlhan Mahallesinde Zeytin Tarla Okulu açıldı.
Çiftçilerimizin tarımsal üretimini, üretimde nitelik ve niceliği arttıracak unsurların birebir anlatıldığı, tarlada serada çiftçi ile birebir ilgilenilerek entegre mücadelenin ve karşılaşılan sorunların yerinde çözüm üretileceği Tarla Okulları Projesi çiftçiler tarafından büyük ilgi gördü.
Zeytin üreticilerinin yoğun ilgisi ile açılış töreni gerçekleştirilen Zeytin Tarla Okulu`nda ilk ders, Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Hayrullah Işıktaş tarafından verildi.
Çiftçilerimize zeytinde halkalı leke hastalığı, zeytin güvesi ile mücadele yöntemlerinin en önemlisi olan Biyolojik Entegre mücadelede (Integrated Pest Manegment (IPM) de kullanılan feromen tuzakları ve insan sağlığında biyolojik mücadelenin önemi anlatıldıktan sonra ilçemize bağlı İlhan Mahallesinde zeytin üreticisi Burhan Aygül'e ait zeytin bahçesinde ders uygulamalı olarak devam etti.       
"Tarla Okulları Projesi"  kapsamında iki haftalık periyodlarla projenin süreceği, çiftçilere ait zeytin bahçelerinde eğitim verilerek uygulanacağı ve teorik bilginin sahaya aktarılmaya çalışılacağı kaydedildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü Murat Yazar açılışta yaptığı konuşmada, zeytin tarla okulu eğitiminin önemine dikkat çekti.
Bölgemizde özellikle zeytin tarımının yoğunlukta olması, zeytin üreticilerinin eğitimlerine yeni bir vizyon kazandırmak amacıyla bakanlığımızca ` Tarla Okulu` Projesi kapsamında Tarım Müdürlüğü olarak zeytin tarla okulunu uygulamaya koyduklarını dile getiren Yazar, Projemiz ile özellikle genç çiftçi nüfusumuzun başka yerlere göç etmelerini engellemek ve onları kendi tarlasının uzmanı yaparak tarımsal ekonomiyi canlandırmak, üretimde verimliliği ve kaliteyi artırarak yönetim becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktayız. Bu bağlamda ilçemiz tarımsal alanlarından önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin yetiştiriciliği konusunda, `Zeytin Tarla Okulu` ve `Entegre Mücadele Projesi` eğitimlerini vermeye başladık. Tarımsal ekonomimize güç katacak olan böylesi projelerin hedeflerine ulaşmasını sağlayacağız. Bu çalışmalarımızı yaygınlaştırarak diğer mahalle ve köylerimizde de devam ettireceğiz.” diyerek sözlerini ekledi.          
Haber : Taygun Ertan