Kanun neler getiriyor?
6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı< gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacakları yeniden yapılandırılacak.
Kesinleşmiş kamu alacakları asıl tutarları tahsil edilecek, yurtiçi ÜFE esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezalarından vazgeçilecek. Mükelleflerin, gelir veya kurumlar vergisini artırmaları halinde, artırıma konu ödemeler nedeniyle gelir veya Kurumlar Vergisi incelemesi ve tarhiyatı olmayacak. KDV mükellefleri, vergi artırımında bulundukları dönemler için haklarında KDV yönünden vergi incelemesi ve tarhiyatına tutulmayacak. Eczaneler, stoklarında kayıtlı olan ancak fiilen bulunmayan ilaçları, maliyet bedeli üzerinde fatura düzenleyerek kayıtlarından çıkarabilecek.
Yapılandırılan borçlar 18 taksitte ödenebilecek
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz-menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2016´ya kadar Türkiye´ye getirenler, bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek. Mükellefler, Türkiye´ye getirilen varlıklarını işletmelerine dahil edebilecek veya işletmelerinden çekebilecek. Bu varlıklar, diğer kişilerin nam veya hesabına getirebilecek. Yurt dışından Türkiye´ye varlık getirenlerle, adına varlık getirilenler hakkında vergi incelemesi, araştırma ve soruşturma yapılamayacak, vergi cezası ve idari para cezaları kesilemeyecek. Borçlular, yapılandırılan borçlarını 18 taksitte ödeyebilecek. Maliye ile Gümrük ve Ticaret bakanlıklarına ve SGK´ya bağlı tahsil dairelerince takip edilen ve vadesi 31 Aralık 2011 tarihinden önce olan düşük tutarlı alacakların tahsilinden vazgeçilecek.
Haber Merkezi