Tarih: 17.03.2016 19:19

Dadan, Erdek Körfezi bitecek

Facebook Twitter Linked-in

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nca onaylanan, 50 milyon m2´lik Türkiye´nin en büyük sanayi bölgesini içeren, Balıkesir-Çanakkale 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planlarıyla Bandırma´nın şu andaki yerleşik kentsel alanının beş misli büyüklüğünde bir alanı kaplayacak sanayi ve depolama bölgesi kurulmak istendiğini söyledi.
Dadan: ?Turizm Tesisleri bir bir kapanacak?
Projenin Erdek Körfezi´ndeki doğal yaşamı ve hali hazırdaki ekonomisini sona erdirecek kadar devasa büyüklükte olduğunun altını çizen Dadan ?Nitelik olarak hiçbir kimyasal tesis kurulmasa bile, sadece artan ulaşım hareketleri ve kentleşmenin yaratacağı kirlilikle, Erdek körfezindeki yaşamın etkileneceği açıktır. Bir kenarı Marmara Denizi sahilince uzanan bu sanayi bölgesi, zamanla deniz suyunda ısınmaya ve kirliliğe neden olacak, milyonlarca liralık yatırım yapılmış turizm işletmeleri teker teker kapanacak, Erdek Körfezinde balıkçılık son bulacaktır.? dedi.
Dadan: ?Tesisler deprem bölgesine yapılacak?
Dadan ?Bölge, birinci derece deprem bölgesi içindedir ve üç kez depremle yok olmuş antik Kyzikos Kentine birkaç kilometre uzaklıktadır. 17 Ağustos depreminde Tüpraş´da ve Aksa´da yaşanan sanayi faciaları hafızalarımızda iken, sanayi tesislerinin bu bölgede yoğunlaştırılması, beklenen büyük Marmara depreminde felaketlerin büyümesine ve ülke ekonomisinin çökmesine neden olacaktır? diye konuştu.
Bölgenin hâlihazırda kentsel atık su arıtma tesisleri, katı atık düzenli depolama ve bertaraf tesislerinden yoksun olduğunu kaydeden Dadan, ?Bölgemizin, artacak kentleşme ile bir fosseptik denizine ve çöplüğe dönüşmesi kaçınılmazdır. Bu sanayi bölgesinin neden olacağı göç dalgasının yaratacağı kültürel çatışmalar ve güvenlik sorunları da, bölgede yaşayan insanların huzur ve mutluluğunu ortadan kaldıracaktır.? dedi.
Dadan: ?Kabul edebilmemiz söz konusu değil?
Erdek Körfezi Dayanışma Platformu olarak, bölgemizde yaşayan insanlar için hem ekonomik, hem de sosyal bir yıkım oluşturacak bu planı kabul etmediklerini vurgulayan Dadan ?Zehirli hava solumak, zehirli su içmek istemiyoruz. Planda sanayi ve depolama bölgesi olarak ilan edilen alanın kamulaştırılarak bir bölümünün iklim değişikliği sorununun çözümüne örnek oluşturmak üzere enerji ormanı olarak ağaçlandırılmasını, kalan bölümünde ise bölgenin biyolojik çeşitliliğini koruyup geliştirmek ve ülkemizin tarımda giderek artan dışa bağımlılığını sona erdirmek üzere, tohum, fide ve fidan yetiştirmeye yönelik dünyanın en büyük kamu araştırma enstitüsünün ve yaşayan tohum bankasının kurulmasını istiyoruz. Bu şekilde bölgenin tarımı bilen halkının yanı sıra, ülke geneline yayılmış binlerce işsiz ziraat, gıda ve orman mühendisine de istihdam sağlanabileceğini savunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Hükümetini, sanayi ve depolama bölgesinden vazgeçmeye, siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarını bölge halkı ile beraber çalışmaya ve karar vermeye çağırıyoruz.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —