Defin raporunu aile hekimleri hazırlayacak

Defin raporunu aile hekimleri hazırlayacak

Uzun bir mücadelenin ardından geçen ay kaldırılan zorunlu Cumartesi nöbetleri, aile hekimlerinin 3 yılına mal oldu.

Yanlıştan geri adım atıldı ve hekim başına 0.3 hasta düşen ASM nöbetleri kaldırıldı. Ancak bu kararın sevincini yaşayamadan Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine yeni bir nöbet getirdi. Artık defin ruhsatı işlemlerini, belediyeler değil aile hekimleri yapacak
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gürsel Özer "Artık bir vefat durumunda, cenazenin defnedilebilmesi için aile hekimi tarafından rapor alınması gerekecek. Her rapor talebinde, ´Sadece bir imza, atıverseniz ne olacak?´ sözleriyle karşılaşan aile hekimlerinden bu kez defin raporları istenecek. Oysa yıllardır defin raporu vermek belediyelerin görevi. Var olan uygulamada defin raporları, belediyelerin hizmet satın aldığı doktorlar tarafından veriliyordu. Defin raporu vermek, uzmanlık ve bu alanda tecrübe gerektirir. AHEF olarak önerimiz, bu görevin yine belediye hekimleri ve hizmet satın alma yöntemiyle ek sözleşme yaparak yürütülmesidir." dedi.
"Olayın bir diğer boyutu ise can güvenliği kısmıdır" uyarısı yapan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıllardır can güvenliğimizin korunması için çağrı yapıyoruz. Bu konuda hiç bir aşama kaydedilememişken bir anda aile hekimlerinin telefon ve adres bilgileri tüm vatandaşlarla paylaşılmıştır. Tabii ki amacımız, acılı aileleri potansiyel bir suçlu gibi göstermek değildir. Ancak ASM´lerde dahi korunamayan meslektaşlarımızı gecenin bir yarısı defin raporu vermek üzere gittiği yerlerde kim koruyacaktır? En ufak bir aksaklıkta sorumlu lanse edilecek meslektaşımız, şiddete eğilimli kişilerle muhatap olmak zorunda kalırsa bunun vebalini, hekimlerin kişisel bilgilerini kamuoyuyla paylaşan bürokratlar ödeyebilecek midir? Gece nöbete çağrılan aile hekimi, uyumadan izin kullanmadan ertesi sabah hastalarına ne kadar kaliteli hizmet verebilecek? Mesai saatlerinde çağrılırsa aile sağlığı merkezinde onu bekleyen hastalarıyla kim ilgilenecek? Beklentimiz, bir an önce bu yanlıştan dönülmesidir. Zira 3 yılını zorunlu nöbetle kaybetmiş aile hekimliğinin daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur."
Haber Merkezi