Tarih: 13.08.2013 00:00
Demirerden, açlık ve yoksulluk sınırı açıklaması
Türk-İş Balıkesir İl Temsilcisi Ahmet Demirer, Temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı ile ilgili açıklama yaptı.
Demirer, Temmuz ayında mutfak enflasyonunun aylık % 0,96 oranında azaldığını, son on iki aylık artışın ise % 10,04 oranında gerçekleştiğini söyledi.
Açlık sınırı 1.012, yoksulluk sınırı 3.296 lira olarak hesaplandığını kaydeden Demirer, bu tutarın ücret düzeyi değil haneye girmesi gereken toplam gelir olduğunu vurguladı.
Demirer Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2013 Temmuz ayı sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.011,84 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.295,89 lira olduğunu, dört kişilik ailenin açlık ve yoksulluk sınırı tutarı bu şekilde olurken, bir işçi için belirlenen yaşama maliyetinin Temmuz ayında 1.134,12 lira olarak hesaplandığını belirtti.
Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti bir önceki aya göre 32 lira azalmasına rağmen yılbaşına göre 87,41 lira artış gösterdiğini, gıda harcaması tutarına yedi ayın sonunda gelen ek yük ise 26,84 lira olduğunu hatırlatan Demirer şunları kaydetti: "Ramazan ayında yerel yönetimler ile hayırsever vatandaşlarca yapılan `gıda yardımları` ve kurulan `iftar sofraları` yoksulların karnını doyurmasında bir nebze de olsa katkıda bulunmuştur. Temmuz ayında gıda harcaması tutarı, özellikle tarla ürünlerinin pazarda yaygınlaşması nedeniyle sebze fiyatlarının düşmesi nedeniyle azalmıştır. Ancak kıyma et fiyatındaki artış azalmanın tutarını olumsuz etkilemiştir. Türk-İş ve TÜİK gıda endeksindeki değişim izlendiğinde, son on iki ay itibariyle fiyatlardaki değişimin paralel olduğu, ancak son 3-4 aydır baz yılın etkisiyle yükselen fiyatların bu ay azalma yönünde bir gelişme gösterdiği görülmektedir. Süt, yoğurt, peynir grubunda; özellikle süt ürünlerinde ramazan ayıyla birlikte iniş veya yükseliş yönünde fiyat değişikliklerine rastlanmış ve deyim yerindeyse, firmalar birbirlerini kontrol eder durumda olmuşlardır."
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —