Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Gökçeada Uygulamalı Bilimlerde Balıkçılık Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Deniz Acarlı Erdek`e bağlı Ocaklar Beldesi körfezine 1 Temmuz 2011 yılında atılan1 metreküplük 180 adet resif in meyvelerini almaya başladıklarını söyledi.
Aynı zamanda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi projelerinde yer alan Doç Dr. Acarlı `` Ocaklar beldesine biyo çeşitlerini arttırmak amacıyla atılmış resiflere, aylık olarak gelip dalış yapıyoruz. Bu dalışlar esnasında farklı gördüğümüz tüm balıkları kayıt altına alıyoruz. Bu resifler 1`er metreküplük beton bloklar. Daha önce bulunduğumuz yerde canlı yoktu. Resiflerle burada vaha oluşturmaya çalıştık. Kar suyu-yağmur suyu- lodos nedeniyle Şu anda sular soğuduğu için resiflerin bulunduğu bölgede canlı türü azalmış durumda. Önümüzdeki mart - nisan aylarında bu canlılık biraz daha artacaktır. Yaptığımız aylık kontrollerde bizim saydığımız 50 balık türü var aşağıda. Bunların içersinde 25 tanesi de ekonomik değeri olan balıklar yani bizim için tezgahta gördüğümüz para değeri olan balıklar. Bu arada küçük ölçekli balıkçıların olta ile yakaladığı balıklar var. Bunlar çinekop lüfer gibi çeşitler. Çevreye atılan ağlardan da lüfer yakalandığını da biliyoruz.
Resiflerinin amacının çölde bir vaha oluşturmak olduğuna dikkati çeken Deniz Resifler atılmadan Ocaklar beldesi körfezi çöl gibi kumluk bir alandı. Resiflerin atılmasıyla birlikte balıklar buralarını balık yuvası olarak benimseyip yerleşiyorlar. Balıklar burada evlenmiş oluyorlar. Önce yosunlar resiflerin üzerinde oluşmaya başlıyor. 24 saatte yengeç türlerinin resifleri mekan edindiklerini gözlemledik.
Balıkların karı cisimlere yönelme davranışı var. Dalgıçlar bilirler en çok balık taşlık kayalık yerlerde görünür. 2012 yılının Ekim sonu Kasım başlarında Istakozlarda yumurta gördük Kabuk değiştirdiklerini gördük. Bu canlılar burada niye kabuk değiştiriyor. Çünkü kendilerini evinde hissediyor. Bunlar balık gelişimi açısından önemli şeyler. Yengeçlerin de aşağıda suyun 20 metre altında üreme dansı yaptıklarını hep gözlemledik. İstavritleri, gümüşleri sürü halinde izlediğimiz aylar oldu. İzmarit ve mercanların sürü oluşturduklarına şahit olduk.
Her ay resiflere bir kez daldıklarını da belirten Deniz `` şimdi aşağıda yemleme sistemi kuruyoruz. Sepetlere hangi türler girip beslenecek bunları inceleyeceğiz. Balık türlerinin yeni türlerle beraber 50`den 75` lere, 80` lere çıkabilir.
Resifler dalış turizminin gelişmesi içinde önemli. Bu yıl Erdek ve Ocaklar körfezlerine 540 resif daha atılacak.
Önder Balıkçı