Deniz üstü RES’ler çok yönlü inceleniyor

Deniz üstü RES’ler çok yönlü inceleniyor

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne bağlı Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğretim Üyesi ve müdür yardımcısı Sabri Alkan,

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne bağlı Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğretim Üyesi ve müdür yardımcısı Sabri Alkan, aralarında aday olarak Bandırma ve Erdek Körfezi’nin de bulunduğu Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları(YEKA) hakkında düşüncelerini açıkladı.

2015 yılında kurulan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin, “Akıllı Ulaşım Teknolojleri” alanından sonra “Yeşil Enerji Teknolojileri” alanında da ihtisaslaşmaya yöneldiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel iklim değişikliğinin yenilenebilir yeşil enerjiye yöneltiyor. Böylece fosil yakıt kullanımından da vazgeçilmek isteniyor. Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Bandırma açıkları, Erdek Körfezi, Şarköy ve Gökçeada bölgelerini deniz üstünde rüzgâr enerji santrali(RES) kurulacak adaylar arasına aldığını biliyoruz. Deniz üstü RES’ler, tekil kazıklarla deniz tabanına monte edilebildiği gibi yüzer şekilde de olabiliyor. Söz konusu RES’lere bu dört aday bölge konusunda ön fizibilite çalışmaları sürüyor. Bu çalışmaları yapması için iki ayrı ihale yapıldı. Bu ihaleleri yürüten firmalar, deniz üstü RES’lerin Marmara Denizi başta olmak üzere kurulması planlanan diğer yerlerin habitatına olumlu-olumsuz etkilerini belirleyecek. Bu konuda, yani sosyo-çevresel 30’a yakın kriter gözden geçirilecek. Yani amaç denizde her ne olursa olsun RES kurmak değil, doğru bir yatırım gerçekleştirmek.”

RES’lerin deniz trafiğine engel olmaması, kuşların göç yolları üzerinde bulunmaması, gerektiği gibi balıkçılık sektörünü olumsuz etkilememesi ve deprem fayları üzerinde yer almaması gerektiğine dikkati çeken Alkan, “Balıkçıların bu konudaki tedirginliğine de hak veriyorum. Ancak bu konuda da kapsamlı araştırmalar yapılıyor” dedi.

ÖNDER BALIKÇI