Tarih: 19.04.2021 18:26

Denizde oluşan tabaka hakkında bilimsel açıklama

Facebook Twitter Linked-in

Deniz yüzeyinde oluşan kahverengine çalan tabaka merak konusu oldu. Olayla ilgili kirlilik ve gemilerden sintine boşaltıldığı yönünde birçok söylenti ortaya atıldı.
Geçtiğimiz günlerde Bandırma Sahil Bandında yürüyüşe çıkan birçok kişi deniz yüzeyinde oluşan tabakanın kirlilik ya da gemilerden boşaltılan sintine kaynaklı olduğunu düşündü.
Konuyla ilgili bilimsel açıklama yapıldı
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçtiğimiz günlerde Bandırma Körfezi´nde görülen, rengi kahveye çalan ve yağ tabakasını andıran madde hakkında açıklama yaptı.
Balıkçıların ?Salya?, ?Kaykay? adını verdiği olayın ?Müsilaj? olduğunu açıklayan Sarı, oluşan tabakanın fazla çoğalan alglerden bazılarının çıkardığı salgılar olduğunu açıkladı.
Müsilaj, halk arasında bilinen adıyla ?Salya?nın oluşması konusunda da bilgi veren Sarı, ?Bu yıl Marmara Denizi´ndeki sıcaklık 2 derece yüksek seyrediyor. Denizin etrafında 25 milyon insan yaşıyor. Evsel atıklar denize veriliyor. Denizin azot ve fosfor yükü atıklardan kaynaklı olarak artıyor. Bunlar bir araya gelince de alg patlamaları oluşuyor. Burada meydana gelen olay ise fazla çoğalan alglerin bazılarının salgıları. Bunların parçalanarak yüzeye çıkması iyi bir şey.? dedi.
Haber: Tufan Dalgıç




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —