Tarih: 15.04.2014 00:00

Denizden Gelen Ödülller Datça ve Bozburun'da Sahiplerini Buldu

Facebook Twitter Linked-in

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) 2013 yılı ve 2014 yılı ilk çeyreğinde Datça-Bozburun Yarımadası'nda Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş”  projelerini yürüttü.  GEF Küçük Destek Programı (SGP) – COMDEKS   ve GEF desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” tarafından destek verilen Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” kapsamındaki çalışmalarda, avlayan, satan, tüketen, denetimle sorumlu herkesin birlikte hareket etmesinin önemi vurgulandı.
SAD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Veryeri son aşamada yapılan çalışmaları şöyle açıkladı:
Datça ve Bozburun çok özel ve nadir doğal yaşam alanı. Çalışmalarımız içeriğinde yerel halkın hem akıllarında hem gönüllerinde iz bırakmak istedik. Görsel iletişim ve ödüllendirici aktivitelere büyük önem verdik.. Bozburun, Selimiye, Datça, Hayıtbükü, ve Palamutbükü'nde bol renkli ve dikkat çekici bilgilendirici ayaklı levhalar halkın kullandığı alanlara uygulandı. Belediyeler ve restoranlarda Türkiye'nin seçkin sualtı fotoğrafçılarının eserlerinden oluşan renkli içerikli ve olumlu mesaj veren bilgilendirme panoları yerleştirildi. Balıkçılara ve denizcilere yönelik kıyı ve denizlerdeki avcılık ve dinlenme alanlarını gösteren, hassas ekolojik özellikleri tanıtan özel deniz haritaları üretildi ve dağıtıldı. 
Sorumlu Balıkçılığa Geçiş projesi denizi seviyorum veya denizden geçiniyorum diyen herkesin tercihlerini açıkca sunduğu bir çalışma idi. Herkesin kendi sorumluluğunu yerine getirmesi halinde, sorunların çok daha kolay çözüleceği açık. Yasadışı balıkçılığın engellenmesinde herkesin bir sorumluluğu olduğu anlaşıldı. Tüm coşkulu aktiviteler yanı sıra, 80 yapraklık bir yayın da hazırladık. Yayının ana kaynağı Dünya Tarım Örgütü'nün aynı konudaki teknik rehberidir. Sorumlu Balıkçılığa Geçiş kitapçığı bol görselli ve proje maskotu ile zenginleştirilen bir eserdir. Hem sahada hem de Ankara‘da ilgili, yetkili kişilere, kurum temsilcilerine elden veya posta yoluyla ulaştırıldı. Bu yayını proje web sitesi www.1balikcokbalik.org kütüphane kısmından ücretsiz olarak indirmek mümkün. Bu yayın çok değerli.  Su ürünleri avlayan, alan, satan ve tüketen herkes eserde kendinden bir parça bulacak. Geniş bir bilimsel ve popüler literatür taranarak hazırlandı. Avlayan, satan, tüketen, denetleyenlerin kendi ilgilerini çeken ve kendini ilgilendiren bölümleri okuması bile oldukça  değerli. 
Son olarak Sorumlu Balıkçılığa Geçiş Projesi'nde bir ödül sistemi geliştirdik. Yurt dışında benzeri örnekleri var. Datça ve Bozburun'da yasadışı ve aşırı balıkçılık yapmayan, desteklemeyenleri ödüllendiren sertifika belgesi tasarladık. Bu model  ilerleyen dönemde resmi kurumlarca  standartları belirlenen sertifikasyon  niteliği de kazanabilir. Derneğimiz öncü bir model  olarak bu sertifikaları bir yıl boyunca izlenen ve yerel resmi ve gönüllü kuruluş kanaat önderlerinin de onayladığı balık av ve satış noktalarına sundu. Restorantında özellikle Datça ve benzeri alanlarda sıkça görülen zıpkınla avlanmış orfoz lahos ve benzeri balıkları satmayan, buna özen ve irade gösteren  restorancılar, satış noktaları, yasadışı balık avı yapmayan yerel balıkçılar derneğimizin verdiği 2014 yılına ait sertifika ile ödüllendirildi. Bu çalışma özünde tüketicinin satış ve hizmet noktalarını izleme, değerlendirme, tercihte bulunmasının  önemi kuvvetle vurgulanmaktadır. Tüketici hizmet alırken yasadışı su ürünü satışı yapılıp yapılmadığına dikkat ettiğini hizmet verene açıkça ve mutlaka belirtmelidir. Ceza olduğu gibi taktir de aynı kuvvetle ifade edilmelidir. içeriğinde ayrıntılı şekilde tüm kamu bilgisine açıktır. Projeye destek veren tüm birey ve kurum temsilcilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —