Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Denizlerimiz alarm veriyor

Denizlerimiz alarm veriyor

Denizlerdeki plastik atıklar doğayı ve dünyanın geleceğini tehdit ediyor

Dünyadaki tüm okyanuslar ve denizler, son yıllarda alarm veriyor. Denizlerdeki plastik atık miktarları, tarihte görülmemiş düzeylere ulaştı. Plastik atıklar doğayı, insanları ve dünyanın geleceğini tehdit ediyor.
DENİZLERE 6 MİLYON TON PLASTİK
Yılda 6 milyon ton plastik denizlere karışıyor.
Dünya çapında yılda 300 milyon ton plastik kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu kullanım sonrası da yaklaşık yüzde 2, yani 5 milyon ton kadarının atık olarak denizlere karıştığı sanılıyor. Deniz suyu içinde uzun yıllar kalan plastikler yok olmuyor. Göremeyeceğimiz kadar küçük parçalara bölünüp mikroplastikleri ortaya çıkarıyor. Bu da yiyecekler aracılığıyla insanlara geçme riskini beraberinde getiriyor.
DENİZ CANLILARI PLASTİKLERİ YİYECEK SANIYOR
Denizlerde çözünmesi onlarca yıl alan plastiklerin, küçük parçalara bölünmüş durumlarını yunuslar, balinalar ve deniz kuşları yiyecek sanarak yiyorlar. Bu da, deniz canlılarının boğularak ölmelerine yol açabiliyor. Karaya vuran bazı deniz canlılarının midelerinden çıkan devasa miktardaki plastik kalıntıları da bu durumun başka bir kanıtı olarak görülüyor.
NEHİRLERDEN VE GEMİLERDEN GELİYOR
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı(TÜDSV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk´e göre Karadeniz´e atılan 10 kilogram plastiğin yüzde 70´ini yabancı gemiler bırakıyor. Geri kalanı da karadan geliyor. Ayrıca nehirlere ve derelere atılan plastik atıklar da denizlerin kirlenmesine neden oluyor.
Bu olumsuzluklar nedeniyle Birleşmiş Milletler, 8 Haziran´ı ?Plastik ve Mikroplastikle Mücadele Günü? ilan etti.
10 KAMYONLUK PLASTİK ATILIYOR
Denizlerimize her gün 10 kamyonluk plastik atığı bırakılıyor. Bu da denizlere her gün binlerce tonluk bir yük ve kirlilik getiriyor. Durum öyle bir noktaya ulaştı ki plastikler, denizlerin en verimli ilk 200 metre derinliğinden 200 metredeki Finike Denizaltı Dağları´na kadar her yerde bulunabiliyor.
NELER YAPILMALI
Denizlerimizin kirlenmesini önlemek için üretilen plastik atık miktarını en aza indirmek gerekiyor. Ayrıca çöpleri ayrıştırmak ve geri dönüşü döngüsüne katkı sağlamak zorunlu görülüyor. Bunun yanı sıra üstün ürün performansı sunan ve çevresel ayak izini azaltan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Yüzde yüz geri dönüşümlü plastikten yapılmış, yüzde yüz geri dönüşümlü şişelerde sunulan ürünleri kullanmak gerektiğine işaret ediliyor.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Denizlerimiz alarm veriyor
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı