Bugün, 3 Ekim 2024 Perşembe

Devrim yasaları Bandırma´da konuşuldu

Devrim yasaları Bandırma´da konuşuldu

Bandırma´da devrim yasalarının kabul edilişin 94´üncü yılında ?Kuvay-i Milliye ve Bandırma? paneli Eğitim İş Bandırma Temsilciliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği Bandırma Şubesi işbirliği ile Santral Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Bandırma´da devrim yasalarının kabul edilişin 94´üncü yılında ?Kuvay-i Milliye ve Bandırma? paneli Eğitim İş Bandırma Temsilciliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği Bandırma Şubesi işbirliği ile Santral Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan ADD Bandırma Şube Başkan Yardımcısı Serdar Polat, devrim yasalarının önemine değinerek, cumhuriyet dönemi kazanımlarına değindi.
Moderatörlüğünü Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Orhan´ın yaptığı panele; Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Şimşir, Balıkesir Kuvayi Milli Müzesi Kurucusu Yrd. Doç. Fuat Özer, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu katıldı. Açılış konuşmasında eğitim birliğinin önemine değinen Moderatör Prof. Orhan, sözü konuşmacılara bıraktı.
Balıkesir Kuvayi Milli Müzesi Kurucusu Yrd. Doç. Fuat Özer, konuşmasında eğitim sistemindeki sorunlara, hilafetin kaldırılmasına değindi. Cumhuriyet döneminde çözülen birçok sorunla bugün Türkiye´nin karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Özer ?Hallettiğimiz birçok meselenin Türkiye´nin gündemine geldiği bir dönemi yaşıyoruz. Yaşadığımız eğitim hayatında düşük seviye daha hatırlamıyorum. Bugün okullarda öğretilenler girilecek imtihanlarda çıkacak soru kadar önemli. Çocukların bir tek endişesi var´ sorulan sorulara nasıl cevap veririm?´ Bugün eğitim ızdırap veriyor? dedi. Eğitim Öğretim birliği konusunda bilgiler verdi. Özer, dini konulara da değinerek ?Cüppeli Ahmet Hoca ?iyi ki okumamışım´ diyor. Yanmayan kefen satıyor; 3 liralık Amerikan bezini 300 liraya satıyor. Bizim insanlarımız buna inanıyor.?diye konuştu.
Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Şimşir, Kuvayi Milliye´nin önemli isimlerinden biri olan Çerkes Ethem ile ilgili bilgiler verdi. Ethem ile ilgili yazılı kaynak bulmanın zorluğuna işaret eden Şimşir ? maalesef bizim ülkemizde tarihe damga vuranların bir kısmı ihmal ediliyor Çerkez Ethem´in hatırları 1962´de yayınlanmış. Çerkes Ethem ile ilgili yapılan çalışma yok. Gizli celse zabıtlarında kaynaklar var.? dedi. Şimşir, Demirci Mehmet Efeye hiç bir şeye karışmaması koşuluyla yaşam şansı verilirken, Çerkes Ethem´e böyle bir imkân tanınmadığını ve iltica etmek zorunda kaldığını söyledi.
Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu da tarihçinin görevinin olanları söylemek olduğunu kaydederek, 1930-1940 yıllarda afların çıktığını belirtti. Sivrioğlu ?Çerkes Ethem´in de dâhil olduğu aflar çıktı. Ben şahsen hain olduğunu kabul etmiyorum. Kuvayi Seyyare hem Yunanlılara karşı, hem de çıkan ayaklanmalarda önemli görev aldı. Hanedan üyeleri toplumun yanında, Milli Mücadele´nin yanında yer alsalardı. Halifelik ve saltanatın kaldırılması da başka şekilde düşünülebilirdi. ?diye konuştu.
Haber : Tufan Dalgıç



  • Perşembe 28.3 ° / 11.4 ° Güneşli
  • Cuma 30.4 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 33.6 ° / 16.5 ° Güneşli