Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Dr. Ekiz´den ?1 Aralık Dünya AİDS Günü? açıklaması

Dr. Ekiz´den ?1 Aralık Dünya AİDS Günü? açıklaması

Erdek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, AIDS hastalığının doğrudan bağışıklık sistemine zarar verdiğini ve vücut direncini azaltarak insanların kolayca hastalanmasına neden olduğunu kaydetti.

Erdek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, AIDS hastalığının doğrudan bağışıklık sistemine zarar verdiğini ve vücut direncini azaltarak insanların kolayca hastalanmasına neden olduğunu kaydetti.         

"1 Aralık Dünya AIDS Günü" nedeniyle yazılı bir açıklamada bulunan Dr. Ekiz, AIDS´in HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan hastalık hali olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: ?Hastalık; korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörler, damar içi madde kullanımı, gebelik ve doğum sırasında anneden bebeğe ve kan transfüzyonu gibi nedenlerle bulaşabilmektedir. Bu geçiş yolları nedeni ile HIV enfeksiyonu, erişkinlerin yanı sıra, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmakta ve kişiler yaşantılarına devam edebilmektedir. Bununla birlikte uygulanan ilaç tedavisi ile bulaşıcılık azalmakta, gebelik sırasında uygulanan tedaviyle HIV virüsü taşıyan anneden bebeğe hastalık bulaşması engellenebilmektedir. Türkiye, dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir. Ülkemizde, 1985 Yılından günümüze kadar bildirimi yapılan HIV/AIDS vaka sayımız toplam 11.109´dur. Vakaların yüzde 75´i erkek, yüzde 25´i kadın olup,  yüzde 16,2´si yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 25-29 ve 30-34 yaş grubudur.  Bulaşma yoluna göre dağılımına bakıldığında vakaların yüzde 52´si cinsel yolla bulaşmaktadır. Yüzde 1,9´u bulaşma yolu damar içi madde bağımlılığı olarak bildirilirken yüzde 44´ünün bulaşma yolu bilinmemektedir. HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolunun cinsel temas ve bunların çoğunun da heteroseksüel ilişki olması nedeni ile korunma büyük önem taşımaktadır. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır. Diğer bir bulaşma yolu olan kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma amacı ile 1987 yılından beri de ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. Organ ve doku nakilleri öncesinde gerekli testlerin yapılması HIV geçiş riskini en aza indirmektedir. Ayrıca, dövme ve piercing gibi uygulamaların temiz ve steril koşullarda yaptırılması, vücuda takılan delici, kesici özellikli takılar ortak kullanılmaması, tek kullanımlık steril enjektör kullanılması HIV bulaşma riskini azaltmaktadır. Hastalık, virüsü taşıyan kişilerle birlikte oturmak, yemek yemek, aynı iş yerinde çalışmak, aynı okulda okumak, el sıkışmak, tokalaşmak, telefon, kitap, defter gibi araçları, ortak duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmaz. Virüsle savaşmanın en etkili yolu, ondan korunmaktır.?             Haber Merkezi



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı