Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekiz, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle basına yazılı açıklama yaptı.
Dr. Ekiz, açıklamasında ?Sağlık Bakanlığı´nın da üye olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC)´nün önerisiyle 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kabul edilmiştir.
Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla oluşan kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda % 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.? ifadelerine yer verdi.
Dr. Ekiz, açıklamasının devamında şunları kaydetti: ?Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Yaş ilerledikçe kadınlarda kanser görülme sıklığı daha da artmaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür. Gençlerde ise (15-24 yaş grubu) erkeklerde testis kanseri, kadınlarda ise tiroid kanseri ilk sıralarda yer almaktadır. Erken tanı ve tedavi ile kanser hastalarında önemli oranda iyileşme olabilmektedir. Bu nedenle periyodik sağlık kontrolleri yapılmalı, kanser belirtisi olabilecek şikâyetleri olan insanların en kısa zamanda hekime başvurması gerekmektedir. Uzun süren iyileşmeyen yaralar, dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü, hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, nedeni belli olmayan ani kilo kayıpları, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük kanserin belirtisi olabilir. Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) de 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV Testi veya papsmear testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (G.G.K) tetkiki ile Kolorektal (barsak) kanseri taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. İlgili yaş grubundan halkımız tarama yaptırmak için KETEM ve Aile Hekimlerine başvurabilirler. Tüm halkımızı ücretsiz kanser taramalarına bekliyoruz.?
Haber : Tuncay Ertan