Dr. Selim Panç : ?Sıcak Havalar Kalp Krizini Tetikliyor?

Dr. Selim Panç : ?Sıcak Havalar Kalp Krizini Tetikliyor?

Kalp Hastalıkları Uzmanı doktor Selim Panç sıcak havaların kalp üzerine olan etkileri ile ilgili yaptığı açıklamada kalp krizleri mevsimsel olarak yaz aylarında, sıcaklıklara bağlı artış gösteriyor.

 Öncelikle aşırı sıcak havaya maruz kalma, vücudun genel işlevlerini kontrol eden sempatik sinir sistemi ve renin-anjiyotensin sistemi gibi sistemlerin uygunsuz aktivasyonuna yol açar. Daha sonra ise terlemeye ile dehidratasyon denilen vücutta aşırı su kaybı oluşur. Beraberinde elektrolit kaybı, ritm bozuklukları, kolesterol yüksekliği gelişir. Ayrıca kanın pıhtılaşma oranının yükselmesiyle kalp krizi ve buna bağlı ölümler artar.Oluşan pıhtının beyine gitmesiyle de felç riski oluşur. Kalp krizini önlemek için kalp hastası olan kişilerin, riskli grup kabul ettiğimiz şeker hastalığı , hipertansiyon sigara, yüksek kolesterol, orta yaş ve üzeri herkesin bol sıvı alarak güneşin zararlı etkilerinden korunmaları çok önemlidir dedi.

Sıcak havalarda şikayeti olanların kalp ile ilgili genel kontrollerini sonbahara bırakmadan mutlaka yaptırmaları gerektiğini söyleyen Panç sıcaklardan korunmak için önerilerde bulundu.

Sıcak havalarda kalp sağlığını nasıl koruyalım?
Sıcak havanın olumsuz etkilerini engellemek ve yaz aylarını sağlıklı geçirmek için temel tedbirleri şöyle özetleyebiliriz.
1. Özellikle güneşin etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunulmamalıdır
2.Kıyafet ve ayakkabı seçimi mevsime uygun olmalıdır. Açık renk, hava geçirgenliği olan ve ter emici özellikte giysiler tercih edilmelidir.
3.Ağır, yağlı ve kızartma yemeklerden kaçınılmalı, sebze ve meyveden zengin bir tarzda klasik Ege-Akdeniz mutfağı beslenmeye özen gösterilmeli, yandaş hastalıkların varlığına göre öğünlerin tuz ve şeker oranlarına dikkat edilmelidir.
4.Terle birlikte sıvı ve elektrolit, özellikle de sodyum kaybı fazla olacağından, doktorunuza danışarak tuz kullanım durumunuzu belirleyin.
5. Günlük sıvı ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle yazın günde 2-2.5 litre su tüketilmelidir.Ayrıca ayran ve ev yapımı meyve suları da tercih edilebilir.
6. Sıvı tüketimini artırmak maksadıyla alınan soda ve maden suyu tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Aşırı maden suyu ve soda tüketimi tansiyonu yükseltebilir. Ayrıca hipertansiyon yanı sıra böbrek yetmezliği gibi yandaş hastalıkları olan yaşlı kişilerde, kalp yetmezliği bulgularının ortaya çıkmasına neden olabilir.
7. Alkol tüketiminde dikkatli olunmalı. Özellikle açık havada güneş altında tüketilmemelidir.
8. Spor, yürüyüş ve yüzme gibi aktiviteler sabah ve akşam günün serin saatlerinde yemek öncesi yapılmalı. Bu esnada sıvı tüketimine dikkat edilmelidir.
9. Doktorunuza danışarak hipertansiyon ilaçlarınız başta olmak üzere sürekli kullanımınızı gerektiren tüm tedavinizin mevsime göre düzenlenmesini sağlayınız.
10.Baş ağrısı, aşırı terleme, soğuk terleme, aşırı yorgunluk, çarpıntı, sık soluk alma ihtiyacı, baş dönmesi, kendini kaybetme, bulantı, kusma gibi belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka en yakın sağlık merkezine ulaşılmalıdır.
Haber Merkezi