Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi, Çevre ve Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Selim Panç, ?Türkiye´de şeker fabrikalarının kapatılması bu ülkeye yapılacak en büyük ihanettir? dedi.
Panç, tekrar üretime başlayan Susurluk Şeker Fabrikası´nı daha önce ziyaret ettiğinde yönetim kadrosu ve işçilerin mutlu ve özverili çalıştıklarını, binlerce ton şeker pancarını işleyerek şeker ürettiklerini, bu fabrikanın Susurluk ekonomisine büyük katkı sağladığını gördüğünü belirterek, Türkiye´de şeker fabrikalarının kapatılması bu ülkeye yapılacak büyük bir ihanet olup, özelleştirilme kararı alınan 14 şeker fabrikasının halkta büyük bir tepki topladığına dikkati çekti. Panç, ayrıca mevcut iktidarın, şeker fabrikalarını neden satışa çıkardığına dair, tatmin edici hiçbir açıklama yapamadığını belirterek, ?Sadece zarar ettiklerini söylüyorlar. Fakat bu asla inandırıcı değil, çünkü kâr etmekte olan Afyon, Çorum, Turhal ve Ilgın şeker fabrikaları da satışa sunuldu? dedi.
Panç, şu değerlendirmede bulundu:
?Türkiye´de şeker tüketimi giderek artıyor, üretim ise giderek azalıyor. 2016 yılında 280 bin ton şeker ithal etmişiz. Demek ki kapatmak değil, üretimi artırmak gerekiyor. Bu satışların arkasında, nişasta bazlı şeker, mısır ve glikoz?fruktoz şurubu ve Aspartam tatlandırıcı üreten Cargill gibi özel Amerikalı şirketlerin etkisini de bulunuyor. Bu ürünlerin kullanımı diyabet, sindirim, Alzheimer, astım, kalp hastalıkları ve pankreas kanserine kadar birçok hastalığa neden olmaktadır. Şeker fabrikalarını kapatmak halkımızı sağlıksız ve ülkemizi dışa bağımlı duruma getirecektir. Pancar üretimi, Türkiye için stratejik bir üründür. Üretimi mutlaka desteklenmelidir. Bu fabrikalarda ve üretim yapılan tarlalarda binlerce işçi ve çiftçi aile geçimini sağlamaktadır. Bu 14 fabrika özelleşince yaklaşık 250 bin pancar çiftçisi ile 5 bin´e yakın şeker fabrikası işçisinin işlerinden olacağı biliniyor. İddia o ki satın alanlar bu fabrikaları ya hemen, ya da birkaç yıl çalıştırıp kapatacaklar.
Özelleştirme nedeniyle 2008 yılından bu yana Türkiye´de şeker fabrikalarında Ar-Ge, teknoloji, insan gücü yatırımı yapılmadığı ve kaliteli tohuma önem verilmediği bilinen bir gerçektir. Eğer bunlar yapılsaydı, şeker fabrikalarının zarar etmeleri mümkün değildi. Ayrıca Avrupa´da şeker üretimi hükümetlerce sübvanse edilerek desteklenmektedir. Şeker fabrikaları yüzde yüz milli ve yerlidir. Şeker fabrikaları kapatılarak, Türk çiftçisi ve işçisinin ekmeği elinden alınırken, aynı zamanda Türk halkının sağlığı ile oynanmaktadır. Bundan dolayı hükümetten halkın sesine kulak vererek şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçmesini bekliyoruz.?