Tarih: 02.05.2012 00:00
Dr. Ekiz, mantar zehirlenmelerine dikkat çekti
Erdek Sağlık Grup Başkanı Dr. Mahmut Ekiz, ilkbahar ayına girilmesiyle birlikte bazı vatandaşların doğadan mantar topladığını hatırlatarak, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi.
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte doğada kendiliğinden yetişen mantarların toplandığını, bilinmeyen mantarların zehirlenmelere yol açabildiğini açıklayan Dr. Ekiz, ağaçlıklar arasında, kırlarda, kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizlerini, zehirlilerinden ayırmanın çok zor olduğunu hatırlattı.
Zehirsiz olduğundan emin olmadıkça kır mantarı yenmemesini öneren Dr. Ekiz, vatandaşlara seralarda özel olarak yetiştirilen ve marketlerde ambalaj içinde satılan, firma adı ve adresi belli olan mantarlardan alıp yemelerini tavsiye etti.
Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde izlenecek yol hakkında da açıklamada bulunan Dr. Ekiz, mantar zehirlenmelerinde çoğunlukla kardiyovasküler bozukluklar, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliğinin görüldüğünü söyledi.
Zehirlendiğini hisseden vatandaşın en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasını isteyen Ekiz, "İmkan varsa başvurmadan önce hasta küçük dile dokunarak veya tuzlu ılık su içirilerek kusturulmalıdır. Hasta ateşli ise alnına ve kasıklarına buz kompresi konulmalıdır. Hasta baygın ya da şuursuz ise yüzüne soğuk su serpmeli veya amonyak buharı koklatılmalı. Laboratuar incelemeleri için mide kusmuklarını muhafaza etmek gerekir. Bu tedavi için önemli olabilir" dedi.
Mantar zehirlenmelerine, "Amanita Muscarina" ve "Amanita Phalloides" adı verilen iki cins zehirli mantarın sebep olduğunu ifade eden Ekiz, zehirlenme belirtilerini de şöyle sıraladı : "Göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, kusma ve karın ağrısı ilk belirtileridir.
Bu belirtileri takiben karın adalelerinde kramplar, ishal, baş dönmesi, kas seyirmesi ve göz bebeklerinde küçülme görülür.
Hasta doktora yetiştirilmediği zaman şok ve koma hali kaçınılmaz olur ve solunum yetmezliğinden ölümle neticelenir.
Mantar yendikten sonra, zehirlenme belirtileri görülür görülmez hasta kusturulmalıdır.
Parmakla küçük dile dokununca kusma temin edilemiyor ise, tuzlu su veya ipeka şurubu verilerek kusma sağlanmalıdır.
Hasta en kısa zamanda doktora yetiştirilmeli, mümkün ise, mantar örneği de beraberinde götürülmelidir."
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —