Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Dr. Ekiz’den Akciğer Kanseri Farkındalık Günü açıklaması

Dr. Ekiz’den Akciğer Kanseri Farkındalık Günü açıklaması

Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekiz, 17 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı.

Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekiz, 17 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı. 
Kasım ayının tüm dünyada “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı”, 17 Kasım’da “Akciğer Kanseri Farkındalık Günü” olarak kabul edildiğinin altını çizen Dr. Ekiz, “Akciğer kanseri, dünya çapında erkeklerde en, kadınlarda ise ilk 4. sırada en sık saptanan ve tüm kanserler içinde en sık ölüme neden olan kanser türüdür. En önemli risk faktörü olan tütün/ sigara kullanımı, dünya çapındaki kanser ölümlerinin % 22’sine, akciğer kanserinden kaynaklı ölümlerin ise % 71’ine neden olmaktadır. Akciğer kanseri % 70 olguda, sigara içimiyle direkt ilişkilidir. Ağır sigara içen kişide kanser gelişme riski % 30’lara çıkarken, hiç sigara içmeyen kişinin akciğer kanserine yakalanma riski % 1’den daha düşüktür. Kanserin diğer sık nedenleri ise çevresel toksik maddelere maruziyet (radon, asbest, arsenik, beryllium ve uranium vb), genetik yatkınlık/ aile öyküsü, KOAH ve akciğerde skar dokusu oluşumuna neden olan diğer akciğer hastalıkları, akciğerlere radyasyon maruziyetidir. Akciğer kanserinin ¾’ü ilk tanıda lokal ileri ve ileri evre hastalık evresindedir. Hastalığın en önemli semptomları öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, halsizlik, kilo kaybıdır. Semptomların geç ortaya çıkması ve semptomların mevcut sigara içimi ve eşlik eden KOAH vb hava yolu hastalıkları semptomlarıyla karıştırılması ve önemsenmemesi tanıda geç kalınmasına neden olabilmektedir. Son yıllarda akciğer kanserinde gelişen tanı ve tedavi yöntemlerine rağmen akciğer kanserinde mortalite halen yüksektir ve hastalığa “erken tanı” konması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle özellikle 55 yaş ve üzeri, uzun süreli sigara içme öyküsü olan kişilerin en az yılda bir kez doktor kontrolleri ile değerlendirilmesi ve riskli vakaların akciğer kanseri açısından radyolojik taramalarının yapılması erken tanı konması açısından önem taşımaktadır.”

Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli