Tarih: 25.01.2014 00:00

Dünya Gazetesinin cilt yapılmış arşivi bulundu

Facebook Twitter Linked-in

Falih Rıfkı Atay`ın 1950'de Demokrat Parti iktidarından sonra 1952'de İstanbul`da kurduğu "Dünya" gazetesinin 1962-1963 yılları kitap halinde bulundu.
Yaşamının sonuna kadar bu gazetede başyazıları ve röportajları çıkan Falih Rıfkı Atay`ın yayımladığı Dünya Gazetesi`nin 1962 ile 1963 yıllarının yer aldığı gazetelerin bir bölümünün ciltleştirilmiş kitabıyla karşılaşan vatandaşlar, gazete sayfalarını şaşkınlık içinde, büyük bir dikkatle saatlerce okuyup, 50 yıl öncesi Türkiye`de olan bitenleri öğrenmeye çalıştılar.
Dünya Gazetesi`nin kurucusu Falih Rıfkı Atay kimdir? 
1894'te İstanbul`da doğdu. Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi`ni bitirdi. 20 Mart 1971'de İstanbul`da yaşamını yitirdi. 1911'de "Tecelli" dergisinde ilk şiirleri, Servet-i Fünun Dergisinde ilk denemeleri yayınlandı. 1913'te Tanin gazetesinin başyazarı oldu. İstanbul mektupları, röportajlar, köşe yazıları yazdı. 1913-1914'te Bahriye ve Dahiliye kalemlerinde çalıştı. 1.inci Dünya Savaşı`nda yedek subay olarak Suriye`de bulundu. 4.üncü Ordu Komutanı Cemal Paşa`nın özel kaleminde görev yaptı. Cemal Paşa Bahriye Nazırı olunca bakanlıkta çalışmaya başladı. Heybeliada Çarkçı Mektebi`nde Türkçe Öğretmenliği yaptı. 1918'de birkaç arkadaşıyla birlikte Akşam gazetesini kurdu. Gazetenin Kurtuluş Savaşı`nı desteklemesi nedeniyle divan-ı harpte yargılanıp tutuklandı. 2.nci İnönü Savaşı`nın kazanılmasından sonra serbest bırakıldı, Anadolu`ya geçti. 1922'den sonra Bolu ve Ankara milletvekili olarak Meclis`e girdi. Atatürk`e yakın kişiler arasında yer aldı. Cumhuriyet Halk Partisi`nin yayın organı olan Hakimiyet-i Milliye gazetesinde, ardından Ulus`ta yayınlanan köşe yazılarında, Osmanlı Devleti`nden Cumhuriyet`e geçişin yarattığı sorunlar üzerinde durdu. Yapılan reformları ve Batılılaşma çalışmalarını savundu. Gezi yazılarıyla Cumhuriyet Döneminin ilk örneklerini verdi. 1950'de Demokrat Parti iktidarından sonra 1952'de İstanbul`da "Dünya" gazetesini kurdu. Yaşamının sonuna kadar bu gazetede başyazılar ve röportajlar yazdı.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —