Ebabil kuşları Bandırma´da

Ebabil kuşları Bandırma´da

Bir süre önce dezenfekte çalışmaları için kapatılan Kabe-i Şerif´i tavaf ettikleri görüntülerle gündeme gelen ve adı Fil Suresi´nde geçen Ebabil kuşları, Berat Kandili günü Bandırma´da görüldü. Ömrünün neredeyse tamamını

Bir süre önce dezenfekte çalışmaları için kapatılan Kabe-i Şerif´i tavaf ettikleri görüntülerle gündeme gelen ve adı Fil Suresi´nde geçen Ebabil kuşları, Berat Kandili günü Bandırma´da görüldü.
Ömrünün neredeyse tamamını uçarak geçiren ve Kabe-i Şerif´i koruduğuna inanılan Ebabil kuşlarının Berat Kandili günü Bandırma´da görülmesi şaşkınlık yarattı. Ebabil kuşu neredeyse tüm ömrünü uçarak geçirdiği için havada sıklıkla görülse de yerde çok nadir görülebiliyor. Vatandaşlar tarafından bulunan üç kuştan ikisi Kuşcenneti Milli Parklar Şefliği yetkililerine teslim edilirken, bir kuş ise doğaya bırakıldı.
EVİNİN KAPISININ ÖNÜNDE BULDU
Ebabil kuşlarından birini ise Bandırma eski Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Avukat Zafer Evren, evinin önünde buldu. Farklı bir tür ve yavru olduğunu düşündüğü kuşu beslemek amacıyla ofisine getirdi. Evren, ?Daha önce bulduğum yavru kuşları besleyip büyütüp doğaya salmıştım. Daha önce hiç Ebabil kuşu görmedim. Kuşun türü olarak bir fikir sahibi değildim. Yanımda çalışan arkadaşım kuşu gördüğünde, Fil Suresi´nde adı geçen Ebabil kuşu olduğunu söyledi. Çok şaşırdım. İnternetten araştırınca kapalı olan Kabe´de tavaf ettikleri görüntüleri gördüm. Bugün de Berat Kandili özel bir gece. Böyle bir günde Ebabil kuşlarını Bandırma´da görmek çok güzel bir duygu. Gökyüzünde uçarken uyuyan, neredeyse yaşamının tamamını uçarak geçiren bir canlıyla karşılaşmak çok özel bir şey. Kuşu, Kuşcenneti Milli Parklar Şefliği yetkililerine teslim edeceğiz? diye konuştu.
AYAKLARI UFAK OLDUĞU İÇİN YÜRÜYEMEYEN KUŞ
Ebabil kuşlarının daha hızlı uçabilmek için geçirdikleri evrim nedeniyle yere konduklarında tekrar uçmakta zorlandıklarına dikkat çeken yetkililer, ?Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika´ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye´ye gelir. Ortalama ömür süreleri ise 27 yıldır. Hayatlarının neredeyse tamamını uçarak geçen bu canlılar sadece besin ve üreme ihtiyacı için yere iner. Bu kuşların yüksek süzülme hızlarına ulaşabilmesini mümkün kılan aerodinamik yapının bir diğer adaptasyonu sonucu ayakları güdükleşmiştir. Bu nedenle uzun kanatlarının yanında çok ufak kalan ayakları nedeniyle yürüyemezler. Vatandaşlarımız yürüyemeyen bir Ebabil kuşu gördüğünde endişeye kapılmadan, hemen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerine haber versinler? önerisinde bulundular.
EN SON KABE´Yİ TAVAF EDERKEN GÖRÜLMÜŞLERDİ
Ebabil kuşlarının geçtiğimiz günlerde dezenfekte işlemleri nedeniyle kapatılan Kabe-i Şerif´i tavaf ettiği görüntüler dikkat çekmişti. Kur´an-ı Kerim´de yer alan Fil Suresinde, Ebabil kuşları Kabe´yi yıkmak için gelen dönemin en acımasız ve İslam düşmanı Yemen Valisi Ebrehe´nin ordusuna karşı taşlarla savaşmıştı.
Haber : Kaan Bingöl