Eczacıların zor dönemi

Eczacıların zor dönemi

Eczacılar Odası Erdek temsilcisi Erdoğan Çıkrıkçı: ?Eczacıların yüzde 60´ı banka kredisi alıyor?

Eczacıların büyük bölümü, son yıllarda hükümetin uyguladığı politikalar nedeniyle maddi sorunlarla boğuşuyor. Eczacılar, ?Siyasiler, gereken adımı bir an önce atmalı? diyor.
Ülkemizde, 26 bine yakın eczane bulunuyor ve bu eczanelerin büyük bölümü, AKP Hükümeti´nin uyguladığı ilaç-eczacılık politikaları nedeniyle son yıllarda maddi sorunlarla boğuşuyor. Eczacılar ve meslek örgütleri, yaşanılan sorunları hükümetin ve siyasilerin gündemlerine almaları gerektiği görüşünde birleşiyor. 

ERDOĞAN ÇIKRIKÇI´NIN GÖRÜŞÜ
Balıkesir Eczacılar Odası Erdek Temsilcisi, Erdek´teki ?Yüksel Eczanesi?nin sahibi Erdoğan Çıkrıkçı da, giderlerinin fazla, gelirlerinin az olması nedeniyle eczacıların ayakta kalacak güçlerini yitirdiklerini vurgularken, şunları söyledi:
?Eczacıların kâr marşları çok düştü. Buna karşılık giderleri ise çok arttı. Türkiye´de faaliyet gösteren 25 bin eczanenin 5 bininin aylık net kazancı 1500 TL; 7 bin eczanenin 2500 TL. Yalnızca 1150 eczanenin aylık net kazancı ise 12.000 TL. Yani eczacıların büyük kesimi dar boğazda. Gider fazla, gelir az. Ülkemizdeki eczacıların % 60´ı, banka kredileri ile ayakta kalmaya çalışıyor. Banka kredisi kullanan bu eczacıların % 70´i ise her ay kredi çekiyor. Birçok eczane, kalfasına verdiği maaştan daha az kazanıyor. Vatandaş, ilaca her geçen gün daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. Günü kurtarmaya çalışan birçok eczane aslında bittiğinin farkına varmıyor.?
Yeni kuşak ilaçların bulunamamasının yarattığı yaygın mağduriyetin de altını çizen Çıkrıkçı, şöyle konuştu:
?Eczanelerin yıllara yayılan uzun bir süredir sabit giderleri sürekli artarken, eczacı kârında en küçük bir artış gerçekleşemedi. Yaşanılan bu süreçte ilaç işverenlerinin de eczacı kârının artırılması yönündeki talebe sıcak bakmadıklarını biliyoruz. Kısacası, ülkemizdeki 26 bine yakın eczacı artık sorunlarına çözüm bekliyor.?
Erdek´te bulunan 11 eczanenin ilçe için fazla olduğuna dikkati çeken Çıkrıkçı, ?Bakanlığımız, artık yerleşim bölgelerinin nüfuslarını baz alarak her yerde yeni eczane açılmasına izin vermiyor ama bu uygulamada geç kalındı? dedi. Eczacılara yaş sınırlaması getirilmesi gerektiğine de işaret eden Erdoğan Çıkrıkçı, ?Hâlen, 75-80 yaşlarında eczacılar çalışıyor. İnsan sağlığı gibi önemli bir konuda bu kişilerin vatandaşa verecekleri ilaçların yaşamsal tehlike oluşturması kaçınılmazdır? değerlendirmesinde bulundu.
Haber : Önder Balıkçı