Edincik fayının potansiyeli 7,1 Bandırma’nın ise 6,8 olarak açıklandı

Edincik fayının potansiyeli 7,1 Bandırma’nın ise 6,8 olarak açıklandı

2021 yılında hazırlanan planda Bandırma kent merkezine yakın olan 45 kilometre uzunluğunda Edincik Fayının 7,1, 35 kilometre uzunluğa sahip Bandırma Fayının ise 6,8 büyüklüğünde deprem oluşturma potansiyeline sahip olduğu kaydedil

2021 yılında hazırlanan planda Bandırma kent merkezine yakın olan 45 kilometre uzunluğunda Edincik Fayının 7,1, 35 kilometre uzunluğa sahip Bandırma Fayının ise 6,8 büyüklüğünde deprem oluşturma potansiyeline sahip olduğu kaydedildi.  
Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından oluşturulan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında Balıkesir’de oluşabilecek afetler ve depremsellik konusunda bilgiler paylaşıldı.  
2021 yılında hazırlanan planda Bandırma kent merkezine yakın durumda bulunan 45 kilometre uzunluğunda Edincik Fayının 7,1, 35 kilometre uzunluğa sahip Bandırma Fayının ise 6,8 büyüklüğünde deprem oluşturma potansiyeline sahip olduğu, ayrıca Bandırma’nın Kuzey Anadolu Fay Zonu’ndan (KAFZ) kaynaklanabilecek depremlerin etkisi altında olduğuna dikkat çekildi. 
Risk Azaltma Planında “Bandırma ve Erdek ilçeleri yerleşim alanları, Edincik ve Bandırma Faylarına çok yakın konumlanmış olup ayrıca Marmara Denizi’nden geçen KAFZ’nin kaynaklık edeceği depremlerin etkisi altındadır. Özellikle KAFZ’nin kaynaklık edeceği depremin bu ilçeleri nasıl etkileyeceği ayrıntılı çalışılmalıdır.” denildi.  
Kyzikos Antik kentinin yıkımına Edincik Fayının neden olduğuna işaret eden Risk Azaltma Planında, Bandırma ve Edincik fayları ve bölgenin depremselliğiyle ilgili şu bilgiler verildi: “Edincik Fayı, Bandırma Körfezi’nin kuzeybatı, Edincik Körfezi’nin ise güneydoğu kıyıları boyunca uzanır. Toplam uzunluğunun 45 km’ye yaklaştığı bu fayın genel doğrultusu ise K70°D’dur. Edincik Fayı’nın bölgesel olarak sıkışmalı, bir büklüm yapısı, oluşturduğu söylenebilir. Bandırma Fayı ile birlikte değerlendirildiğinde doğrultu atım yanında ters bileşenli atıma da sahip olduğu söylenmektedir. Bandırma Körfezi’nde MTA Sismik-1 Araştırma Gemisi ile alınan sismik kayıtlarda Kapıdağ Yarımadası kıyısına paralel uzanan ve deniz tabanındaki Kuvaterner çökellerini kesen faylar, Edincik Fayı’nın bu körfezdeki sualtı devamı olarak kabul edilmiştir. Edincik Körfezi’nde ise fayın sualtı varlığına ilişkin sismik kayıtlara ulaşılamamış ve fayın bu körfezdeki sualtı bölümü yeri yaklaşık olarak haritalanmıştır. Fayın buradaki varlığı kıyı morfolojisine dayanarak kabullenilmiştir. Edincik Körfezi’nde ise fayın sualtı varlığına ilişkin sismik kayıtlara ulaşılamamış ve fayın bu körfezdeki sualtı bölümü yeri yaklaşık olarak haritalanmış olup fayın buradaki varlığı kıyı morfolojisine dayanarak kabullenilmiştir. Bandırma Körfezi’ndeki sismik kesitlerdeki fayların en üst çökel paketini keserek deniz tabanında yüzeye kadar ulaşması fayın Kuvaterner aktivitesini göstermektedir. Tarihsel dönemdeki bazı depremlerin bu faydan kaynaklandığı yönünde değerlendirmeler mevcut olup Kapıdağ Yarımadası’nda Erdek yakınlarında yer alan Kyzikoss antik kentinin bu fayda meydana gelen depremlerden yıkıldığı bilinmektedir. Holosen fayı olan Edincik Fayı’nın görgül bağıntılardan yararlanılarak yapılan hesaplara göre Mw=7.1 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli vardır.
Haber Merkezi