Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Edincik Zeytin Kooperatifi yine Özçakır’a emanet

Edincik Zeytin Kooperatifi yine Özçakır’a emanet

Marmarabirlik’e bağlı S.S. 775 Sayılı Edincik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’nin seçimli olağan genel kurul toplantısı yapıldı.

Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun ve Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’nın da katıldığı, divan başkanlığını Enis Edin’in yaptığı genel kurul, Edincik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özçakır’ın konuşmasıyla başladı. Özçakır, kendisiyle birlikte yönetim kurulunda yer alan Nuri Burma, İsmail Özalan ve Yılmaz Özbilgi adına çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi:
“Öncelikle ülkemizin yaşadığı üzücü deprem felâketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralı olan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Deprem bölgesi için yardımlarını esirgemeyen tüm ortaklarımıza teşekkür ederim. 
Geride bıraktığımız kampanya döneminde ortaklarımızdan 5.400 ton Gemlik tipi, 1.200 tonu Edincik Su Tipi olmak üzere toplamda 6.600 ton ürün alımı yapılmıştır. 140 milyon lira değerindeki ürünler karşılığında ortaklarımıza bugüne kadar 70 milyon lira ödenmiştir. Bu yıl alım fiyatlarımızda, geçen yıla göre ortalama yüzde 150 artış olmuştur. Bugüne kadar yakaladığımız istikrar sayesinde öz kaynaklarımız, 8 milyondan 60 milyona çıkarak yüzde 650 büyüme sağlamıştır. Satışlarımız 20 milyon seviyesinden, 100 milyon lirayı aşarak, yüzde 500 üzerinde bir artış gerçekleştirilmiştir.”
EDİNCİK SU TİPİ ZEYTİNE COĞRAFİ İŞARET
“Edincik Su Tipi zeytin ve zeytinyağı ile ilgili yaptığımız çalışmalar sonucunda ‘Coğrafi İşaret’ başvurusu yapılmıştır. Başvuru şu anda onay sürecinde olup, onayın mayıs ayında gerçekleşmesini bekliyoruz. Böylelikle Edincik Su Tipi zeytin ve zeytinyağımızın adını hem ülkemizde hem de dünyada daha fazla duyurmaya çalışacağız. Bugün, burada bizleri yalnız bırakmayan Bandırma Belediye Başkanımız sayınTolga Tosun’a, emeği geçen herkese, mahallemizdeki bahçe yollarının sıcak asfalt yapmasından dolayı kooperatifimiz ortakları adına çok teşekkür ederim. Edincik bölgemizde yaklaşık 12 bin dönümden oluşan zeytinlik alanlarda, zeytin ilaçlamasında kullanılmak için su arama çalışmalarını başlattık. Bu kapsamda, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, su arama çalışmalarında nokta tespitleri ve su ölçümleri yapılmıştır. Tespit edilen noktalardan belirlenecek yerlerde derin sondaj yapılarak güneş enerjisi ile çalışan sistemler kurulacaktır. Görev süremiz boyunca birçok mahallemizde alım merkezleri yaptık ve bu merkezlerin hepsinde dijital kantar ile alımlarımıza devam etmekteyiz. Kooperatifimizde görevli ziraat mühendisimizle Edincik merkez ve tüm mahallelerde zeytin hastalıkları ve zeytin sineği ile mücadele ediyoruz. Kooperatif olarak ortaklarımızın ihtiyacı olan gübre, ilaç, mazot, çul, testere ve sıyırma makinesi ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyoruz. Her geçen gün büyümeye devam eden kooperatifimizi, ortaklarımızın desteği, personelimizin gayretleri ile daha ileri seviyelere taşımak istiyoruz. Burada, aramızda bulunan Birlik Başkanımız sayın Hidamet Asa’ya, kooperatifimize verdiği tüm desteklerden dolayı ortaklarımıza adına teşekkür ederim. Bize inanan, güvenen ortaklarımız sayesinde tekrar bu göreve seçilecek olmanın gururunu yaşıyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ortaklarımıza karşı sorumluluklarımızın bilincinde olarak aynı azimle çalışmalarımızı sürdürmenin çabası içinde olacağız. Genel kurulumuza katılarak bizleri onurlandıran tüm misafirlerimize ve her koşulda kooperatifine sahip çıkan emektar ortaklarımıza yürekten teşekkür eder, önümüzdeki hasat yılının bereket getirmesini dilerim.”
TOSUN KÜRSÜDE
Ardından söz verilen Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Kahramanmaraş merkezli depremde binlerce kişinin yaşamını yitirmesinin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, “Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Türkiye olarak, deprem bölgelerindeki vatandaşlarımıza destek vermek için kenetlendik. Biz de Bandırma olarak deprem felâketine uğrayan vatandaşlarımıza destek vermeye çalışıyoruz” dedi.
Marmarabirlik’in, dünyanın sayılı kooperatifler birliği arasında yer alıp, üreticinin yanında bulunduğunu belirten Tosun, şunları söyledi:
“Edincik’teki bu kooperatifimize 5 ilçeden ürün geliyor. 2.600 ortak var. Edincik’te, Su Zeytini de özel bir önem taşıyor. Burada asırlık ağaçlar var. Biz de Edincik’e destek vermeye çalışıyoruz. Yollarını asfaltlayarak, zeytinlikleri bir nebze olsun tozdan kurtardık. Edincik’e bir de kapalı pazar yeri ve yaşam alanı kazandırıyoruz. Bandırma’yı Odalar, Borsa, kooperatiflerle birlikte ortak akılla yönetmeye çalışıyoruz.”
Çalışma, hesap, denetim raporları ve önergelerin oybirliğiyle kabul edildiği genel kurulda yönetim kurulu için Mehmet Özçakır’ın başkanlığındaki tek aday liste seçilerek göreve getirildi. Yönetim kurulu yeniden Mehmet Özçakır, Nuri Burma, İsmail Özalan ve Yılmaz Özbilgi’den oluştu. 
Haber: ÖNDER BALIKÇI


 



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı