Edincik`e, merkezi Bursa`da bulunan Telko Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından kurulacak Biyogaz Tesisi`nin tanıtım toplantısı yapıldı.
Edincik`teki bir çay bahçesinde gerçekleşen toplantının ilk konuşmasını Belediye Başkan Vekili Raif Sevinç yaptı. Sevinç, amaçlarının Edincik`i sinek ve kokudan kurtarmak olduğuna işaret ederken, "Kurulacak bu tesisin, beldemizi bu olumsuzluklardan kurtaracağına inanıyorum" dedi.
Ardından, Telko Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Genel Müdürü Muzaffer Yosmaoğlu, gerçekleştirecekleri proje hakkında bilgi verdi. Yosmaoğlu, bir Alman firması ve Alman üniversitelerini desteğiyle yaklaşık 30 milyon Euro`luk bir yatırımla 18 Eylül`de temelini atıp, bir yıl içinde bitirmeyi plânladıkları proje kapsamında yapacakları tesisin, ülkemizdeki en büyük biyogaz tesisi olacağına, bu tesislerden Almanya`da 6.500 adet bulunduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:
"Edincik Belediyesi`nden 29 yıllığına kiraladığımız,48.519,60 metre karelik alanda yapacağımız bu biyogaz tesisi, tavukhane atıklarından biyogaz elde ederek elektrik üretimi ve organik gübre üretecektir. Biyogaz tesisimiz, 3,21 MW`lık elektrik enerjisi üretim kapasitesi ile ülkemizdeki en büyük biyogaz tesisi olacaktır. Tesisin devreye alınması sonrasında, tarım ve hayvancılık sektörüne öncülük etmesini hedefliyoruz. Tesisimizde, biyogazın jeneratörlerde yakılması sonucunda yıllık 21.840.000KWh elektrik enerjisi üretileceği öngörülmekte olup, üretilecek enerji, şebekeye verilecektir. Proje tam kapasite ile çalıştığında yaklaşık 50.000 ton karbondioksit(CO2) eşdeğeri sera gazı salımı engellenmiş olacaktır."
Tavuk ve hayvan dışkısı ile tarımsal atıklardan elektrik enerjisi ve kompost gübre elde edilmesi plânlanan proje için EPDK`ya lisans başvurusu yapılarak, lisans yürürlük tarihinden geçerli olmak üzere üretim lisansı verilirken, tesiste elektrik enerjisinin yanında, nem oranına göre iki çeşit gübre oluşması plânlanıyor. Yüzde 28 kuruluğa sahip olan gübrenin miktarı yılda 9.900 ton iken, yüzde 3 kuruluğu bulunan gübrenin miktarı da yılda 99.000 ton iken, yüzde 3 kuruluğu bulunan gübrenin miktarı da yılda 99.000 ton olması hedefleniyor.
Günde 177 ton tavuk, 45 ton büyükbaş hayvan gübresi, 15 ton tarımsal atık ve 80 ton su alması beklenen tesis ile ilgili olarak, Edincik Belediyesi Meclis Üyesi olup, meclis tarafından, gübrelerin değerlendirilmesi konusunda yetkili kılınan Hüseyin Ata da ayrıntılı bilgiler verdi. Ata, Alibey Mezarlığı yanında, Recep Gençer Endüstri Meslek Lisesi`nin yanında yapılacak tesisin, Edincik ve yöresi için önemine dikkati çekti.
Telko yetkilileri, kurulacak tesiste öncelikle Edinciklilerin çalıştırılmasına özen göstereceklerini belirtirken, bilgilendirme toplantısına katılan vatandaşların sorularını da yanıtladılar.
Toplantıda konuşan Edincik Yumurtacılar Birliği Başkanı Mustafa Ayhan da, kurulacak tesisten umutlu olduğunu belirtti.
Önder Balıkçı