Tarih: 04.04.2014 00:00

Edincikin canlı tarihi Mehmet Aytekin

Facebook Twitter Linked-in

"Edincik`in canlı tarihi" denilince akla önce O geliyor. 1920 yılında Edincik`te doğup, 95 yaşında bulunan Mehmet Aytekin`den söz ediyoruz.
Bir zamanlar "Küçük Almanya" olarak anılan Edincik`in, son dönemlerde ekonomik ve siyasal açılardan çok şey yitirdiğine dikkati çeken Aytekin, şunları söyledi:
"Eski yıllarda, Edincik`te ipekböcekçiliği çok önemli bir geçim kaynağıydı. Edincik`te, ipekböceği borsası kurulurdu. Bursa`da bulunan borsaya, buradan her gün 10 kamyon ipekböceği satılırdı. Edincik`in ünlü, kokulu misket üzümü vardı. Zeytinimiz, Romanya`ya ihraç edilirdi. Şimdi bu değerlerin hiçbiri kalmadı."
Edincik`in birçok uygarlığa kucak açtıktan sonra Osmanlıların egemenliği altına girdiğini vurgulayan Aytekin, 30 Mart yerel seçiminin ardından beldelik konumunun ortadan kalkarak, Bandırma`nın bir mahallesi durumuna dönüşecek olmasını da şöyle değerlendirdi:
"Yıllar önce, Demokrat Parti Balıkesir Milletvekilleri olan Sıtkı Yırcalı ve Esat Budakoğlu, Bandırma`nın il olmasını hiç istemediler. Hatta `Edincik`i il yapalım` bile dediler. O dönemde, Bandırma kökenli Balıkesir Milletvekili olan Halil İmre, Başbakan Adnan Menderes üzerinde çok etkiliydi. Ancak İmre`nin gücü de Bandırma`yı il yapmaya yetmedi. Daha sonraki Balıkesir milletvekilleri de Bandırma`nın il olmasını hep engellediler. Bu arada, Bandırmalı Balıkesir milletvekilleri de başbakanlar üzerinde hiçbir zaman etkili olacak güce sahip değildiler. Edincik, artık Bandırma`nın mahallesi oluyor. Bu nedenle Bandırma ile bütünleşmekten başka çaresi yok."
Aytekin, Edincik ve Erdek yörelerindeki birçok tarihi yapıtın kaybolmayarak ortaya çıkarılması için verdiği çabaları da dile getirdi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —