Tarih: 09.02.2013 00:00

Edincikli üretici Hamdi İpek: Zeytincilik ve zeytinyağı tüketiminin geleceği aydınlık değil

Facebook Twitter Linked-in

Edincikli zeytin ve zeytinyağı üreticisi Hamdi İpek, ülkemizdeki zeytincilik ve zeytinyağı üretiminin geleceğinin, ihracata bağlı bulunduğuna dikkati çekti.
67 yaşındaki İpek, Banvit A.Ş.`den ayrıldıktan sonra 1982 yılında zeytincilik ile ticaret yaşamına girdiğine işaret ederken, şu değerlendirmede bulundu:
"Şahsıma ait 4500 adet zeytin ağacı bulunuyor. Bu yıl, Edincik`teki zeytin ağaçları çok yüksek verimliydi. 50 kilogram zeytin veren bir ağaçta, 150 kilogram dolayında zeytin olunca ağaçlar, bu zeytini taşıyamadı. Bu nedenle zeytin taneleri irileşmedi. Yani bereket çok ama sonuç yok bir yıl yaşadık. Zeytincilik, çok çileli bir iştir.Zeytininizden verim almak istiyorsanız, 365 gün zeytinlikleriniz ile uğraşmak zorundasınız."
Zeytin ve zeytinyağı ürününün geleceğinin parlak olması için ihracat kapılarının sonuna dek açılması gerektiğinin altını çizen İpek, şunları söyledi:
"Önceki yıllarda ülkemiz, Dünya Zeytin Birliği`nin üyeleri arasında yer alıyordu. Ancak daha sonra bu birlikten ayrılınca ihracatımız baltalanmaya başladı. Geride bıraktığımız Ocak ayında zeytin ihracatımız biraz artsa da, bunu yeterli görmek mümkün değil. Bilhassa zeytinyağının kurtuluşu, ihracatımıza bağlıdır."
Zeytin ve zeytinyağının verimli olabilmesi için devlete önemli görevler düştüğünü vurgulayan Hamdi İpek, şöyle konuştu:
"Devlet, zeytin fidanı dikimine teşvik vermekten vazgeçmelidir. Çünkü, bir zeytin ağacının yetişmesi en çok 5-6 yıl arasındadır. Yani her geçen gün zeytin üretimi artarken, buna paralel şekilde fiyatlar da düşmektedir. Bu arada, zeytinyağının, insan ömrünü uzatan bir yağ olduğu gerçeği de çok iyi kullanılmalıdır. Bugün, en uzun ömürlü insanların, zeytinyağını en çok tüketen, Yunanistan`ın Girit Adası`nda yaşayanlar olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde ayçiçeği yağının kilosu 3,5 lira dolayında bulunurken, zeytinyağının kilosu ise 7 lira olmasına karşın zeytinyağının yararları çok fazladır. Bu yararlar çok iyi anlatılmalıdır."
Edincik`in ünlü su zeytininin de her geçen gün geriye gittiğine işaret eden İpek, "Örneğin, Marmarabirlik, Edincik`ten yılda en çok 5 ton su zeytini alabiliyor. Eğer, bu zeytini de ihracat ile koruma altına alamazsak, su zeytinimizin geleceği de karanlıktır" diye konuştu.          Önder Balıkçı



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —