Edincik’in önemli zeytin üretici firması Zivane Şirketi, zeytinde ve zeytinyağındaki kalitesi ve uluslararası ödülleriyle tanınıyor.
Edincik Zeytin Üreticileri Topluluğu(EZÜT), Hamdi Zivane’nin başkanlığında, 1979 yılında, 5 kurucu ortakla kuruldu. Ancak bu ortaklık 5 yıl sürdükten sonra dağıldı.
Ahmet Zivane daha sonra 1984 yılında, tek başına şirketini yeniden kurdu.
1984’ten bu yana ticari yaşamını Ahmet Zivane’nin yönetiminde sürdüren şirket, dededen gelen zeytincilik geleneğini, markalaşarak başarıyla sürdürüyor.
Şirkete Zivane’nin oğlu Mustafa Hamdi Zivane ve kızı İpek Zivane de emek veriyor.
İpek Zivane, Boğaziçi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği bölümünden 2000 yılında mezun olduktan sonra Amerika’da 1 yıl lisansüstü eğitim gördü. Zivane, ardından 20 yıla yakın süre Petrolofisi, Lafarge Çimento, Borusan, Oyak Holding ve DD Mortgage Bank bünyelerinde görev yaptı.
2018 yılında ise Zivane ailesi zeytincilik şirketi çatısı altına dönerek toprakla buluştu.
Mustafa Hamdi Zivane ise Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Vatani görevini yaptıktan sonra Zivane aile şirketi için çalışmaya başladı.
DEDEDEN ZEYTİNCİ AİLE
Dededen ve babadan gelme zeytincilik işini sürdürdüklerini belirten İpek ve Mustafa Hamdi Zivane, şunları söylediler:
“Delice zeytinlerine ‘akıllanmaları’ için ince çubukla aşılama yapılır. İşte bu ince çubuğa ‘Zivane’ dedir. Soyadımız, buradan geliyor. Su zeytini ve Gemlik tipi olmak üzere iki çeşit zeytin üretiyoruz. 250 dönümlük bahçemizde 3.500 dolayında zeytin ağacımız var. Zeytin üretimi emek ve çok iyi bakım ister. Bir yıl emek verir ve iki ay ürün alırsınız. Ağaçlarınızı iyi gübrelemeniz ve sulamanız gerekir. Son dönemlerde tüm dünyada yaşanan küresel ısınma daha büyük su ihtiyacı yaratıyor. Eski yıllarda zeytin ağaçlarını yılda bir kez sulamak yeterdi. Şimdi özellikle yaz aylarında yazın 2-3 kez, tankerlerle sulamak zorunda kalıyoruz.”
Kardeş Zivaneler, aile şirketlerinin “İyi Tarım Sertifikası”na sahip olduğuna işaret ederek, şöyle konuştular:
“İlaçlamayı ve sulamayı bilimin ışığında, ağaçların ihtiyacına, toprağın nemine göre yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde damlama-sulamaya geçmeyi planlıyoruz. Eski dönemlerde zeytincilik geleneksel yöntemlerle yapılırdı. Şimdi yeni jenerasyon olarak daha bilinçli, bilimsel ve teknolojik yöntemlerle üretime yöneldi. Şirket olarak ‘olgun’ ve ‘erken’ hasat yapıyoruz. Ekim ayının ortasında başlayan hasadımız, 2,5 ay sürüyor.”
İSPANYOL BODURU BAŞLIYOR
Zivane kardeşler, 2,5 yıl önce kendi elleriyle diktikleri 1000 adet “İspanyol Boduru” denilen zeytin ağaçlarından bu yıl ilk hasadı alacaklarını belirttiler.
“İspanyol Boduru”, “Arbequina” cinsi bir ağaçtan normalde kilo başına 8-12, iyi iklim koşulları ve kontrollü düzgün bakımda 15 kilo zeytin; 3/1 veya 4/1 kilo zeytinyağı alınabiliyor.
ULUSLARARASI ÖDÜLLER
Zivane şirketi, Edincik su zeytinyağından uluslararası ödülleriyle dikkati çekiyor. Şirket, 2000 yılında EVOO İtalya, 2021 yılında İtalya, Japonya, Arjantin ve Türkiye, 2022 yılında Japonya ve Türkiye, 2023 yılında ise Londra, Berlin ve Türkiye’deki yarışmalarda altın madalya aldı.”
“COĞRAFİ İŞARET” ÖNEMLİ
Zivane kardeşler, Edincik su zeytini ve su zeytini yağına “son dönemde “coğrafi işaret” alınması girişimlerini de çok yerinde bulduklarını belirterek, “Bu işaretin alınması, ürünümüze hak ettiği ayrı bir katma değer katacaktır” dediler.
ZEYTİNYAĞI ALIRKEN DİKKAT EDİN
Kaliteli zeytinyağı üretiminin çok özel bir emek gerektirdiğinin altını çizen İpek ve Mustafa Hamdi İpek, şunları aktardılar:
“Zeytinyağı yapılacak zeytinlerin kesinlikle ağaçtan toprağa düşüp zedelenmemesi, temiz olması, vuruk izi taşımaması, maksimum 25 derecede, 24 saati geçmeyecek şekilde soğuk sıkım yapılması gerekiyor. Şirket olarak yıllık 10-15 ton zeytinyağı, su ve Gemlik tipi olmak üzere 80-100 ton zeytin üretimi gerçekleştiriyoruz. Zeytinyağı sıkımını anlaşmalı olduğumuz Erdek’teki Eren Yağ Fabrikası ve AYMİS’te yaptırıyoruz. Sıkımı yapan ve ‘operatör’ dediğimiz kişinin uzmanlığı da çok önemli. Ama ne yazık ki ülkemizde merdiven altı zeytinyağı satışı yapılıyor. Zeytinyağı, tahşişe çok açık bir ürün. Zeytinyağına pamuk yağı, hatta zeytin aroması katanlar var. Tüketiciler, bu koşullarda kilosu 180 liranın altında zeytinyağı diye satılan bir maddeyi sakın satın almasınlar. Çünkü o ürün kesinlikle zeytinyağı değildir.”
ÖNDER BALIKÇI