Edremit Körfez Hastanesinde başarılı operasyon

Edremit Körfez Hastanesinde başarılı operasyon

Edremit Körfez Hastanesi başarılı bir operasyona imza attı.

Edremit Körfez Hastanesi başarılı bir operasyona imza attı.
Dursun Arslantürk (42) isimli hastaya tanınan % 20 yaşama şansı, Özel Edremit Körfez Hastanesin de yapılan ameliyatla % 100’e yükseldi.
Dursun Arslantürk, göğsünde ağrı şikayetiyle gittiği sağlık kuruluşundan kalp damarlarında tıkanıklık şüphesi ile Özel Edremit Körfez hastanesine sevk edildi.
Burada yapılan anjiografi sonucunda hastada Aort Diseksiyonu (Kalpten bütün vücuda kan gönderen ana damarın iç tabakalarında yırtık ve ayrılma) ile aort kapağında hasar olduğu saptandı.
Hekimler tarafından ancak % 20 yaşama şansı olduğu söylenen Arslantürk ailesi ile helalleşti. Yaklaşık 8 saatlik operasyonda hastanın aort damarı yerine, beyine giden ana damarların dallanarak ayrıldığı arkus aorta segmentini de içine alacak şekilde suni damar yerleştirildi. Ayrıca aort kapağı yerine mekanik kapak yerleştirilerek kalbin sağ tarafını besleyen ana damara by-pass yapıldı.
Ameliyattan sonra tamamen sağlığına kavuştuğu gözlenen Arslantürk, doktorların kendisine yeniden hayat verdiğini söyledi.
Arslantürk’ün ameliyatını gerçekleştiren ekibin başında yer alan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doktor Altay Tandoğan yaptığı açıklamada bu tarz bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirmenin ve hastayı çok iyi bir noktaya getirmenin kendilerini çok mutlu ettiğini açıkladı.
Dr. Tandoğan, “42 yaşındaki hastanın, göğüs ağrısı şikayeti ile başvurduğu başka bir merkezden yapılan muayene sonucunda kalp damarında tıkanıklık ve kalp krizi şüphesi ile hastanelerine sevk edildiğini belirterek şöyle konuştu: “Hastaya yapılan anjiografi sonucunda hastada tıbben Aort Diseksiyonu diye tabir ettiğimiz kalpten bütün vücuda kan gönderen ana damarın iç tabakalarında yırtık ve ayrılma saptandı. Bu aort damarındaki içten gelen yırtık sabit kalmaz ve aort duvarı boyunca ilerleyerek birçok dokunun beslenmesini bozar sonunda da dışarıya açılır, yırtılır ve saatler içerisinde hastanın ölümüne sebebiyet verir. Diseksiyonun ne kadarlık bir bölgeyi içine aldığını saptamak için tomografi çekildi ve diseksiyonunarkus aorta olarak isimlendirilen alanı da içine aldığı görüldü. Yani yırtığın beyine giden ana damarların ayrıldığı bölümü de içine alacak kadar bir alanı kapsadığı saptandı. Hasta acil olarak ameliyata alındı. Ameliyat sırasında diseksiyon (yırtık) nedeniyle kalbin sağ tarafını besleyen ana damarın ve aort kapağının da hasar gördüğü saptandı. Hastanın aort damarı yerine, beyine giden ana damarların dallanarak ayrıldığı arkus aorta segmentini de içine alacak şekilde suni damar yerleştirildi. Ayrıca aort kapağı yerine mekanik kapak yerleştirildi ve kalbin sağ tarafını besleyen ana damara by-pass yapıldı. Bu ameliyatın beyine giden dalların bulunduğu bölüme müdahale edilmesi aşamasında beyini ve vücudu muhtemel hasarlardan korumak amacıyla hastanın vücut ısısı özel bir teknikle 18 dereceye kadar soğutuldu. Bu aşamada sadece beyine kan ile besleme yapıldı fakat beyin haricinde vücudun geri kalan kısımlarında yaklaşık 15 dakika boyunca kan dolaşımı tamamen durduruldu. İşlem tamamlandıktan sonra hastanın vücut ısısı tekrar normal değerlere getirildi. Ameliyattan sonra hastanın beyin fonksiyonlarında ve diğer organların fonksiyonlarında hiçbir sorun yaşanmadı.”
Operasyonda yer alan diğer hekim Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Ahmet Özdemir’de, gerçekleştirilen operasyonun zor bir operasyon olduğunun altını çizerek; “Alnımızın akıyla çıkmayı başardığımız bu operasyon 6 saat sürdü. Hastamızın durumu şu anda gayet iyi olup taburcu olacak vaziyete geldi. En kısa zamanda ailesine kavuşturacağız” dedi.
Hasta Dursun Arslantürk ise kendisini yeniden yaşama bağlayan tüm ekibe teşekkür etti.