Geçtiğimiz Perşembe İstanbul´da meydana gelen 4.6 ve 5.8 büyüklüğündeki deprem, Edremit Bölgesi´nde de yoğun şekilde hissedildi.
Edremit İlçesi´nin deprem bölgesi içinde yer alması sebebiyle büyük bir deprem olması durumunda ne yapılması gerektiği, bina denetimlerinin yeterli olup olmadığı, Edremit´in ve vatandaşların olası bir depreme hazır olup olmadığı gibi konuları yeniden gündeme getirildi.
Edremit Belediyesi Jeofizik ve Jeoloji mühendisleri, depremi ve depremle ilgili Edremit Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü´nün çalışmalarını anlattı.
Edremit Belediye Başkan Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Tümdeniz Çelebi ve Edremit Belediye Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Halime Nalan Korkmaz da depreme uygun yapıların nasıl olması gerektiği, Edremit´teki yapılaşmanın depreme dayanıklı olup olmadığı konularında bilgileri aktardı.
Edremit Belediyesi İş Güvenliği Uzmanları Eren Savut ve Sibel Arıcı da deprem anında yapılması ve asla yapılmaması gerekenleri Edremit Belediyesi TV´ye anlattı.
Edremit Belediyesi İş Güvenliği Uzmanı Sibel Arıcı, yaşam üçgeni oluşturulduğunda hayatta kalma şansını arttırıcı en önemli şeylerden birinin doğru malzemeleri yanımızda bulundurmak olduğunun altını çizdi.
Bu durumda deprem çantası hazırlamanın önemini vurgulayan Arıcı, deprem çantasında bulundurulması gereken malzemelerle ilgili şu açıklamayı yaptı: ?Kalem kağıt bulundurmak birine ilk yardım müdahalesi vb. yapmamız durumunda bir takım şeyleri not almamızı sağlayacaktır. Kuru, bozulmayan, çantada çok yer kaplamayan, bol lifli tok tutan gıda bulundurmalıyız. Su ve sütle karıştırılarak tüketilen oldukça besleyici konsantra gıdalara çantamızda yer verebiliriz. Konserve gıdalar da deprem çantamızda yer alabilecek alternatif besinler arasında. Bıçağımız mutlaka deprem çantasında yer almalı. Özellikle mahsur kaldığımız yerde bıçağı kullanmak zorunda kalabiliriz. Temel ilk yardım malzemelerinin yanı sıra, acil durum spreyi gibi ilk yardım malzemelerine yer verebiliriz. İlaç çok bulundurulmamasını tavsiye ediyorum fakat bir kutu ağrı kesici bulundurulabilir. Sağlam ip, lastik, bez parçaları, cımbız gibi malzemeleri ilk yardım malzemeleri içerisinde bulunması gereken malzemeler. Düdük de çok önemli malzemelerdir. 99 depreminde moloz tozundan dolayı insanlar seslerini kullanamadı. Bu nedenle düdük ve toz maskesi hayati önem taşıyor. Yoğun bina tozunda nefes almayı devam ettirebilmek için toz maskesine ihtiyaç duyabiliriz. Su mutlaka bulundurulması gereken malzemelerden çünkü susuz ancak 3 gün yaşayabiliyoruz. Suyu hiçbir zaman yanımızdan ayırmamalıyız. Sıcak tutan ve çok yer kaplamayan; polar, termal üst ve çorap gibi giysileri de yanımızda taşıyabiliriz. Yaz bile olsa moral bozukluğundan dolayı üşüyeceğiz. En önemlisi de ilk yardım eğitimi almalı ve çocuklarımıza aldırmalıyız.?
Haber Merkezi