Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

EDREMİT’TE ULUSLARASI ARKEOLOJİK SEMPOZYUM

EDREMİT’TE ULUSLARASI ARKEOLOJİK SEMPOZYUM

Edremit ‘Uluslararası Arkeolojik’ sempozyuma ev sahipliği yaptı

Edremit ‘Uluslararası Arkeolojik’ sempozyuma ev sahipliği yaptı 
Avrupa Konseyi tescilli Türkiye’den başlayan ilk kültür rotası olan Aeneas Kültür Rotası projesi uluslararası sempozyumda ele alındı. 
Aeneas Rotası Derneği, Edremit Belediyesi ve Roma Sapienza Üniversitesi tarafından düzenlenen Troas Ve Latium Bölgesindeki Aeneas; Mitoloji Ve Arkeoloji “Uluslararası Arkeolojik Sempozyumu” Edremit’te gerçekleştirildi. 
Avrupa Birliği’nin “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında finanse edilen Aeneas Rotası Derneği, Edremit Belediyesi ve Roma Sapienza Üniversitesi’nin birlikte yürütmekte olduğu “Aeneas’ın izinde; Türkiye ve İtalya Arasında Ortak Kültür Mirası” projesi kapsamında Troas ve Latium bölgesine ki Aeneas; Mitoloji Ve Arkeoloji “Uluslararası Arkeolojik Sempozyumu” Edremit’in Güre Mahallesi’nde gerçekleştirildi. 
Sempozyumda İtalya’dan ve Arnavutluk’tan gelen konuklarla birlikte akademisyenler, arkeologlar, Antandros ve Troya kazılarını yürüten ekipten temsilciler sunumlarını yaptı. Sempozyuma Kültür ve Turizm Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı temsilcisi İlkay İvgin, İtalya Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Francesca LICORDARI, Arnavutluk Butrint Kazı Başkanı Dr. Erlind Sulo katılarak açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Siena Üniversitesi Profesörü Mario Lentano, Colosseum Arkeolojik Park Direktörü (UNESCO) Alfonsina Russo dijital ortam üzerinden görüntülü olarak toplantıya katıldı. 
Açılışta konuşan Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan, Aeneas Kültür Rotası’nın tarih, turizm ve kültür mirası açısından ilçenin en önemli değerlerinden olduğunu kaydetti. Edremit Belediyesi olarak Virgilius’un Homeros’un ve daha nice kaynağı atıf yaptığı Aeneas’ın yolculuğundaki liman şehirlerini bir araya getirmek için bir hayal kurduklarını anlatan Başkan Arslan “Truva’dan kaçarken, elinde küçük oğlu ve sırtında yaşlı babasını taşıyarak, Avrupa medeniyetini kuran tıpkı kahraman Aeneas gibi bizler de tarihimizi sırtımızda, geleceğimizi elimizde tutarak barış, kardeşlik ve yeni kalkınma ufuklarına doğru hep birlikte yürüyeceğiz.” dedi. 
Bilindiği gibi; Avrupa’da çok iyi bilinen bir efsane olan Antik Roma’nın atası ve kurucusu kabul edilen Aeneas'ın Edremit’te ki Antandros Antik Kentinden başlan ve İtalya'ya kadar uzanan yolculuğunu anlatan Uluslararası Aeneas Kültür Rotası, Avrupa Konseyi tarafından geçtiğimiz yıl tescil edilmişti.                              
Haber Merkezi
 



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı