Bu kapsamda 7 adet resif sisteminin köşe noktalarını temsil eden koordinatlara toplam 28 adet çakar şamandıra ve bunlara ait tonozlar yenilenerek, her bir tonozun sonraki yıllarda yeniden bulunmasını kolaylaştırmak için her tonoza birer trol topu bağlanırken, ayrıca belirlenen 2 noktaya da çakar şamandıralardaki insan etkisinin azaltılması amacıyla bağlama şamandırası atılıken, yine bunlar için tonoz ve trol topu ikmal edildi.
100 cm x 100 cm x 60 cm ölçülerinde ve ortalama 1.100 kg. ağırlığındaki Şamandıra tonozları, zeminde kaymayı önleyici ayakları olacak şekilde, imal edilerek deniz tabanına yerleştirildi. 28 adet sarı renkteki 450 litre hacminde ve 1 deniz mili mesafeden görülebilen Çakar Şamandıralar her resif sisteminin köşe noktasına birer adet olacak şekilde belirlenen koordinatlara yerleştirildi. Bağlama şamandıraları ise özellikle önceki yıllardaki çakar şamandıraların zayiinde insan etkisinin olduğunun tespit edilmesi ile özellikle yazlık amatör teknelerin av sırasında teknelerini çakar şamandıralar yerine bu şamandıralara bağlamasını sağlamak, çakar şamandıralara zarar vermelerinin önüne geçmek için, 380 mm çapında, 1,3 kg ağırlık ve 25 litre hacminde sarı renkli küre şeklindeki dikkat çekici şamandıralar belirlenen 2 noktaya yerleştirildi.
Yine yenileme çalışmalarında resif sistemleri kurulurken kullanılan tonozların bulunamaması sebebiyle sonraki yıllarda şamandıralarda yapılacak çalışmalarda kolaylık olması amacıyla her tonoza 1 adet 200 mm çapında, 1 kg ağırlık ve 200 mm yüksekliğinde trol topları bağlandı.
Haber Merkezi