"Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamındaki Deniz ve Kıyı Koruma Alanları (DKKA) arasında yer alan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı 16`sı koruma altında olmak üzere 671 tür deniz canlısına yaşama, beslenme ve üreme alanı sağlıyor. Denizel değerlerin korunmasıyla elde edilen yıllık ekonomik gelir ise 81 milyon lirayı buluyor.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamındaki Ayvalık Adaları tabiat Parkı`nda üretilen yıllık ekonomik değer 81 milyon liraya ulaştı.
Turizmden deniz börülcesine kadar farklı gelir kalemleri
16`sı koruma altında olmak üzere 671 tür deniz canlısına yaşama, beslenme ve üreme alanı sağlayan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı`nda proje kapsamında koruma altına alınan denizel değerler, aynı zamanda ekonomik değerlerin de korunmasını sağlıyor.
Ayvalık Adaları DKKA; turizm/rekreasyondan 72 milyon lira, balıkçılıktan 410 bin lira, atık su arıtımından 7 milyon lira, erozyon kontrolünden 643 bin lira, karbon tutmadan 1.2 milyon lira ve deniz börülcesinden 270 bin lira olmak üzere toplamda 81 milyon lira yıllık gelir üretiyor.
Deniz çayırlarının inanılmaz katkısı
Proje kapsamında korumaya alınan alanda da bulunan, Akdeniz havzasına endemik olan ve kıyısal alanda yaşayan deniz çayırları (Posidonia oceanica), kıyı erozyonunu engelleme ve karbon tutma özellikleri ile Ayvalık`a yıllık 2 milyon lira kadar destek hizmet sağlıyor. Alandaki ada, deniz, kıyı, tatlı su, kumul ve tuzcul çayırlardan oluşan habitat tipleri canlı çeşitliliğinin de fazla olmasını sağlıyor.
Turizmin anahtarı Koruma Alanları
Ayvalık Adaları`nın biyoçeşitliliği, tarihi ve kültürel değerleri doğa meraklıları ve fotoğrafçıların alanı tercih etmesini sağlıyor. Böylece, koruma ve kullanma konusunda duyarlı kişiler Ayvalık`ı ziyaret ediyor. Tarih, kültür ve doğal değerler sayesinde kitle turizminin yapıldığı alanlara göre farklı turizm seçenekleri sunan bölgede, amatör balıkçılık, yelken, dalış, gastronomi, kültür turizmi, doğa gözlemciliği, ve trekking gibi seçenekler de ziyaretçileri bekliyor.