Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası(Eğitim-İş) ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası(Eğitim-Sen) Bandırma temsilcilikleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nın hazırlayarak, bir hafta içinde görüşlerin bildirilmesi istenen yeni müfredata tepki gösterdi. Bu amaçla Cumhuriyet alanında iki gün sürecek imza kampanyası başlatıldı.
İmza kampanyasının başlaması sırasında CHP Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Atak, Bandırma Demokrasi Platformu Sözcüsü Recep Gökdeniz, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Bandırma Şube Başkanı Zeynep Yalçıntaş, Bandırma Eğitimciler Tüketim Kooperatifi Başkanı Av. Ramazan Şenol da hazır bulundu.
EĞİTİM-İŞ’İN AÇIKLAMASI
İmza kampanyasının açılışında ilk konuşmayı Eğitim-İş Bandırma Temsilcisi Serdar Polat yaptı. Polat, “Laik ve bilimsel eğitimi, Atatürk’ü ve Cumhuriyeti yok sayan eğitim programına hayır! Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni geri çekin!” çağrısının ardından şunları söyledi:
“Müfredatlar, eğitimin anayasasıdır! Eğitimin gerçek bileşenlerini sürece dahil etmeden, geçmişin değerlendirilmesini yapmadan, bilimsel tespitleri, pilot uygulaması olmadan bir değişiklik yapılamaz.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın, laik ve bilimsel eğitimi, Atatürk’ü ve Cumhuriyeti yok sayan ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ isimli müfredat taslağı, eğitim sistemimizi ideolojik bir bakış açısıyla şekillendirme tehdidi taşımaktadır. Bu taslak, bilimsel ve laik eğitimden uzaklaşarak, ezberci ve dogmatik bir eğitim anlayışını teşvik etmektedir.
Taslağa neden karşıyız?
X Bilimsel uzaklaşma: Taslak, modern bilimin temel prensiplerini, evrim teorisini yok saymakta, hurafe ve ideolojiye dayalı bir eğitim sistemi oluşturmayı amaçlamaktadır.
X Laiklikten kopma: Taslak, laik eğitim sisteminin temellerini sarsmakta, din ve devlet işlerini birbirine karıştırmakta ve farklı inançlara sahip öğrencileri ayrımcılığa maruz bırakmaktadır.
X Eleştirel düşünceyi köreltme: Taslak, ezberciliği ve tek tip düşünmeyi teşvik etmekte, öğrencilerin eleştirel düşünme ve sorgulama becerilerini geliştirmelerini engellemektedir.
X Eğitimde nitelik kaybı: Taslak, nitelikli öğretmen kadrosunun azalmasına ve eğitimde genel bir gerilemeye yol açacaktır.
Eğitim, her bireyin temel hakkıdır ve geleceğimizin teminatıdır. Eğitim sistemimiz, bilimsel, laik ve eleştirel düşünmeyi teşvik eden bir yapıya sahip olmalıdır. Maarif Modeli taslağı, bu temel değerleri tehdit etmektedir.
Bu taslağın geri çekilmesi için hep birlikte sesimizi yükseltelim!
İmzanızla, bu taslağa karşı olduğunuzu ve eğitimde geriye dönüşe ‘hayır’ dediğinizi gösterin.
Birlikte, daha aydınlık bir gelecek için mücadele edelim!”
EĞİTİM-SEN’İN AÇIKLAMASI
Ardından, Eğitim-Sen Bandırma Temsilcisi Bülent Özhan konuştu.
Özhan, “Laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz” dedikten sonra şunları aktardı:
“Millî Eğitim Bakanlığı’nın ‘yeni müfredatı’, düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlanmıştır. Öğretim programlarında bilimsel eğitim ile ilgili olan pek çok nokta özenle ‘sadeleştirme’ ya da ‘ayıklamaya’ tabi tutulurken, iktidarın bütün hedeflerini açık ve gizli(örtük) ve değerler üzerinden ders kitaplarına yerleştirerek kendilerince ‘dini’ ve ‘millî’ bir müfredat oluşturmak istediği anlaşılmaktadır.
Eğitim müfredatı hazırlanırken bilimsel, demokratik, laik, bireyin yanı sıra aynı zamanda toplumsal yararı da gözeten, insan hak ve özgürlüklerine dayalı eğitim programlarının oluşturulmasını istiyoruz. Bu çerçevede yaratıcı ve eleştirel düşünen, üretici, çevre bilincini kazanmış, toplumsal sorunlara duyarlı, kendine güvenen, demokrasiyi özümsemiş, insan hak ve özgürlüklerini ön planda tutan,
eşitlikçi, adalet duygusu gelişmiş bireylerin yetiştirilmesini hedefleyen eğitim programları oluşturulmasını talep ediyoruz.”
ÖNDER BALIKÇI