Emekli öğretmen Selahattin Atakhan: Eğitim Enstitüleri'nin kapatılması büyük hataydı”

Emekli öğretmen Selahattin Atakhan:  Eğitim Enstitüleri

Erdek Lisesi'nin eski emekli öğretmenlerinden Selahattin Atakhan, Eğitim Enstitüleri'nin kapatılması, Millî Eğitimimize vurulan bir darbe ve büyük hataydı” dedi.

Erdek Lisesi’nin eski emekli öğretmenlerinden Selahattin Atakhan, “Eğitim Enstitüleri’nin kapatılması, Millî Eğitimimize vurulan bir darbe ve büyük hataydı” dedi.
1944 yılında Erdek’te doğup, 26 yıl 3 aylık öğretmenlik yaşamının 21 yılını bu ilçede geçiren Atakhan, şu değerlendirmede bulundu:
“Günümüz öğretmenleri gücenmesinler ama bizim dönemimizdeki öğretmenler, bugüne göre çok daha özveriliydi. Olanaksızlıklar içinde görev yapmamıza karşın mesleğimizi her şeyin üzerinde tutardık. Hem kendi branşımız, hem de ihtiyaç olduğu için diğer branşlarda haftalık ders saatlerimiz 30-32’den aşağı düşmezdi. Bizim dönemimizdeki eğitim enstitüleri, gerçek öğretmen yetiştiren en önemli kurumlardı. Bu fakültelerden mezun olanlar, tam anlamıyla öğretmenlik formasyonu alırlardı. Eğitim Enstitüleri’nin kapatılması büyük hataydı.”

Öğretmenliğin yeniden ayağa kalkabilmesi için sırasıyla kurulacak ve 4’er yıl eğitim-öğretim verecek ilköğretim öğretmen okulları, eğitim enstitüleri ve eğitim akademilerinin mutlaka yaşama geçirilmeleri gerektiğine işaret eden Selahattin Atakhan, “Bugün, sözüm ona öğretmen yetiştiren Eğitim Fakülteleri’nin tam anlamıyla öğretmenlik formasyonu verdiklerine inanmıyorum” diye konuştu.
Günümüzde uygulanan eğitim-öğretimin, liberal, düşünme ve araştırmaya yönelik insan yetiştirmek yerine tek tip insan yetiştirmeye yönelik olduğuna dikkati çeken emekli öğretmen Atakhan, “Klasik liseleri kapatmak da büyük hatadır. Bu sistem, gözleri kapalı su çeken beygir gibidir. Oysa çağdaş eğitim-öğretim, araştırmaya yönelik olmalı, öğrenci her zaman laboratuvarlarla buluşturulmalıdır” dedi.
Haber : Önder Balıkçı